Кои нови партии са мюрета?

1
Създадени, за да разсейват гласове. Както се вижда на избори, достатъчни са 10-ина хил. гласа преднина, за да се окаже някоя партия в по-важна позиция
Създадени, за да разсейват гласове. Както се вижда на избори, достатъчни са 10-ина хил. гласа преднина, за да се окаже някоя партия в по-важна позиция Снимка: БГНЕС / Архив

С усложняването на положението в Европа българите вместо да се организират, сякаш полудяват все повече.

Трима кандидат министри от партията „Има такъв народ“ основали нова партия на разочарованите от Слави Трифонов, пише Е-vestnik

Бившият служебен министър и бивш вицeпремиер в сегашното правителство ген. Янев основава и той партия на разочарованите от „Продължаваме промяната“. Поне той лично е разочарован, сигурно и другите около него.

Разочарованата от БСП, после и от коалицията, с която влезе за кратко в парламента Мая Манолова също основа партия.

Очакват се още разочаровани да основават нови партии.

В следващия парламент може да имаме коалиция от 6 партии, и разочарованите българи да псуват, че правителството било като орел рак и щука.

Почти всички тези нови партии са безсмислени. Всеки от тях може да намери своето място в съществуващите предостатъчно партии – било БСП, било ИТН, ПП, ДБ, ГЕРБ, „Възраждане“ и др. Освен тях извън парламента са „Ние идваме“, отстрани рият с копито и ВМРО, „Атака“, НФСБ, партията на Марешки и др.

Всеки иска да води бащина дружина и да се пробва да стане премиер. И настървено нападат своите конкуренти, с които утре ще трябва да правят коалиция.

Този неутолим стремеж към политическо творчество през годините доведе до това, че в България имаше например 4 комунистически партии, 4 зелени партии (и още има по две от тях), а и в момента не се знае броят на консервативните и християндемократически.

Впрочем, някои от тези партии са мюрета. Създадени, за да разсейват гласове. Както се вижда на избори, достатъчни са 10-ина хил. гласа преднина, за да се окаже някоя партия в по-важна позиция. И за целта не е трудно да създадеш няколко партии да вземат тези гласове. Не е и толкова скъпо, съществуват само на книга и се активират преди избори, за да вземат място в бюлетината. Някои във властта и около нея са натрупали много пари за такива харчове, могат да създават или финансират партии до второто пришествие.

Апогеят на мюретата беше през 2001 г., когато направиха три подобни на новата НДСВ по наименование и цвят на бюлетината (тогава бяха цветни). И мюретата събраха общо над 5%, без които НДСВ щеше да има абсолютно мнозинство в парламента.

Така че, когато се чуе за нова партия, човек трябва да гледа първо тя кого напада. Ако говори активно против сегашното правителство, но премълчава Борисов, Гешев и ГЕРБ, това нещо подсказва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    2
    ...
    то, цялата държава е мюре на държавноста. камоли някакви партии.
  • 4
    1
    русенец
    Прекалено много ни станаха и партиите и фюрерите. Време е да ги забраним! Да ги забраним докато все още има какво да спасяваме от държавицата си. А! Също така да си построим нова столица, тая никога не е вършила работа и не ни е била на късмет.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари