Нова измама за гурбетчии

0
Проблем е, че измамените, дори да подадат жалба в полицията, разследването ще удари на камък /снимката е илюстративна/
Проблем е, че измамените, дори да подадат жалба в полицията, разследването ще удари на камък /снимката е илюстративна/

На фиктивна схема за източване на пари попаднаха банкери.

Става въпрос за обяви в интернет, с които се набират хора за работа в строителна компания в Германия, разказаха от ПроКредитбанк, цитирани от Марица.

Обявата съдържа информация, че агенцията посредник осигурява трудов договор, атрактивно месечно възнаграждение, осигуровки, транспорт и безплатна квартира. Няма възрастово ограничение за кандидатите, както и изискване за владеене на немски език. В обявата е посочен само телефон за контакт и адрес на електронна поща.

След като на въдицата се хванат кандидат-гурбетчии, представител на агенцията се свързва с тях по телефона. По време на разговора той съобщава радостната вест, че кандидатурата им е одобрена. Едно от изискванията преди да се започне работата обаче, е да се заплати такса за обработка на документите и организиране на пътуването.

Мнимият посредник на немската фирма обяснява, че след приключване на разговора ще изпрати sms съобщение, в което ще посочи номера на банковата сметка, по която трябва да се преведе съответната сума. Аргументът му е, че така няма да станат грешки при записване на IBAN-а. И така, капка по капка, измамниците събират крупни суми.

Проблем е, че измамените, дори да подадат жалба в полицията, разследването ще удари на камък. Цялата комуникация се води по телефон или електронна поща, а кандидатите за гурбет не са посещавали дори офис на компанията, камо ли да знаят кой човек ги е завлякъл.

Източник: Марица
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари