Нова батерия ще се зарежда само за две минути

0
Учени потвърдиха нов тип батерия, зареждаща се до 70% за изключителните две минути
Учени потвърдиха нов тип батерия, зареждаща се до 70% за изключителните две минути

На всички ни е писнало да разберем точно преди да излезем, че батерията ни е на 5% и да не успеем да я заредим напълно, защото това отнема поне два часа. Това може и да се промени съвсем скоро, след като учени потвърдиха нов тип батерия, зареждаща се до 70% за изключителните две минути. И това не е всичко.

Учените от Технологичния университет Нанянг в Сингапур са изобретили въпросната батерия след дълги опити и проучвания и смятат, че тя е почти готова за масово производство. Джаджата представлява типична литиево-йонна батерия, която обаче вместо графит за анод (отрицателния полюс), има нов материал тип гел, направен от нанотръби титаниев диоксид. Този полимер позволява много по-бързо протичане на свободни електрони и по този начин, съответно по-бързо зареждане. Както споменах по-горе, за само две минути ще можете да заредите батерията на 70% и да не се безпокоите от липса на заряд през деня. Нанотръбите са хиляда пъти по-тънки от човешки косъм, като това позволява също и задържането на много повече енергия, а това увеличава живота на батерията.

Масово използваните литиево-йонни батерии в момента имат средно около 500 цикъла живот, което означава около 2 години при нормално ползване. След това батерията започва да „умира“ и ще е хубаво да я смените. Какво прави разработената от учинете в Сингапур батерия по-добра? Нейният живот е около 10 000 цикъла на зареждане!

Учените се надяват благодарение на въпросната батерия да намалят отпадъците от използвани батерии, тъй като те ще се изхвърлят след доста повече време на ползване. Освен това, този нов тип батерия може да се окаже полезен и при електрическите автомобили, тъй като времето ѝ за зараждане ще се конкурира с нужните за пълнене на горивен резервоар има-няма пет минути. И накрая, учeните също се надяват, че батерията ще може да започне масово производство до около две години.

Чакаме!

Източник: SMART NEWS
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари