Нов вид телефонна измама: Търсят близки от крадени телефони

0
Една жена вече е "изгоряла" с 400 лева, убедена, че помага на приятел
Една жена вече е "изгоряла" с 400 лева, убедена, че помага на приятел

Във Велико Търново вече има задържан за схемата

Нов вид измама, която започва с кражба на мобилен телефон. Ако телефонът няма код за достъп или друга защита, измамниците веднага се свързват с хора от списъка с контакти и искат пари. Така една жена е дала 400 лева, убедена, че помага на приятел. Във Велико Търново вече има задържан за схемата.

Млад мъж разказва как едно нехайство за минути превръща него и приятелите му в жертви на измама, предава БНТ.

Оставих телефона си в автомобила незаключен. Вината е изцяло моя! Буквално за една минута да отскоча до магазина, когато се върнах установих, че телефонът ми липсваше, нищо друго – нито документи на автомобил, само телефона“, разказа потърпевш.

Проблемите обаче не свършват дотук. Часове по-късно с мъжа се свързва негова приятелка, за да го попита дали е получил парите. Така той разбира, че е станал жертва не само на кражба, но и на измама.

Телефонът не е заключен, отворили са месинджър, свързали са се с мои приятели дори не е нужно да имат телефонните им номера."

Директно една от Вашите познати е изпратила пари?

- Ами да, тя не е проверила, не е направила проверка. В такъв момент човек се панира. Изпратила е даже на два пъти определена сума пари“.

Криминалистите призовават в такъв случай веднага да се сигнализира в полицията. Също, да бъдем изключително бдителни за вещите си, а телефоните и колите да са винаги заключени и защитени.

Пред по-големите търговски обекти гражданите забравят да си заключат автомобила и често лица се възползват от това нещо и им взимат целите чанти, най-често дамски. Всеки един забравен лаптоп, телефон, чанта привлича вниманието на хората, които се занимават с това и съответно стават жертва на престъпление“, заяви Илиян Личев, началник Криминална полиция.

Криминалистите предупреждават още, че в началото на отоплителния сезон зачестяват и онлайн измамите с предложения за изгодни дърва и пелети, които трябва да се платят преди да бъдат доставени. Внимавайте, казват полицаите, измамниците са много изобретателни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари