Нов протест срещу кандидатурата на Иван Гешев

0
Протестиращите настояват президентът да не подписва указа за назначаването на Гешев
Протестиращите настояват президентът да не подписва указа за назначаването на Гешев Видео: bTV

Протестиращите настояват президентът да не подписва указа за назначаването на Гешев, а вместо това да се обърне към Конституционния съд.

Стотици граждани се събраха пред Президентството, за да изразят недоволството си от избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Според тях не бива да се оказва натиск на президента Румен Радев да подписва указа за назначаването на Гешев и следва държавният глава сам да прецени дали да се обърне към Конституционния съд за тълкуване на въпроса, предаде bTV.

Тази вечер стана ясно, че недоволните граждани са запазили за протести всички дни до края на годината.

Единствената кандидатура за главен прокурор получи за втори път 20 на 4 гласа миналата седмица.

На фона на недоволството Камарата на следователите и Асоциацията на прокурорите в България изпратиха свое становище в подкрепа на Гешев. 

Според тях има политически натиск срещу избора му и те настояват за подписване на указа в разумен срокв Според следователите политизирането на процедурата за избор на главен прокурор дестабилизира институцията прокуратура, а противопоставянето на отделните части на съдебната система е във вреда на всички и най-вече за гражданите.

Прокурорите в друго свое становище обявиха, че изолирани кръгове искат изкуствено да конфронтират съдии с прокурори.

В същото време продължава да расте броят на съдиите, които подкрепят становището на колегите си, че Иван Гешев и министър Данаил Кирилов трябва да се извинят на съдия Атанаска Дишева.

„Не смятам да се извинявам на някого за това, че този някой няма чувство за хумор. А иначе, дай Боже и мен така да ме заплашват – че ще имам блестяща политическа кариера”, каза днес Гешев пред журналисти.

„Сега са ви кажа нещо, за да ви е ясно – няма как един прокурор всички да го харесват. Ако мен ме харесват като главен прокурор, значи нещо не е наред. Тоест, един кръг от хора, които не спазват закона, няма да харесват конкретния прокурор и главния прокурор. Това е нормално, не мислите ли?”, попита Гешев.

На допълнение от журналист, че не е нормално и толкова много хора да имат страх от прокуратурата, той каза: „Е, вижте аз не съм ги броил. Вие броили ли сте ги?”. Президентът няма срок, в който да подпише указа за назначаването на Иван Гешев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Вече втори ден вали. Мъжа ми е в депресия, стои и гледа през прозореца. Ако не спре да вали, ще трябва да го пусна вътре...

Харесай Дунавмост във Фейсбук