Бедстващ бизнес и под ключ за ЧНГ: Ресторантьорите с искания за 2021 година

0
"Не разбирам с какво нашите заведения са по-опасни от тези в хотела", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов
"Не разбирам с какво нашите заведения са по-опасни от тези в хотела", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов Снимка: Bulgaria ON AIR

От БАЗ и СЗБ реагираха остро на идеята заведенията в хотелите да работят до 00:30 часа в новогодишната нощ. Последва реакция и от здравния министър Костадин Ангелов, който не прие предложението на министъра на туризма Марияна Николова и отказа мерките да бъдат разхлабени за част от бранша

"Не мога да си представя, че искането на министъра на туризма е сериозно. Не разбирам с какво нашите заведения са по-опасни от тези в хотела", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в студиото на "България сутрин".

По думите му са очаквали да се вземат по-строги мерки, щом не са им разрешили да отворят след 21 декември. Сега ресторантьорите се опасяват, че след 31 януари може да се случи същото и заведенията да не бъдат отворени.

"Защо не се затвориха нехранителните магазини и да се оставят само жизненоважните неща? Ние нямаме обяснение. Нямаме и яснота какво отварят след 31 януари", подчерта Алибегов.

Според него ще има неконтролируемо празнуване на Нова година и е възможно в средата на януари да имаме нов бум на заразени. Алибегов посочи още, че няма как да се възползват от мярката 60/40, когато заведенията са затворени и не работят. А по думите му мярката 24 лева на ден за служителите е абсурдна.

"Бизнесът гледа със страх към 2021 г. - тя ще бъде неясна, започваме с неработен първи месец. Искаме да отворим на 1 февруари и повече да не ни затварят", алармира той.

"Целта е да се намалят случаите на разпространяване на заразата и бизнесът да започне да работи. Икономическата загуба е тази, която притиска обществото много по-силно, отколкото развитието на пандемията. В България не сме получили компенсация, нямаме яснота какви пари ще получим", коментира доц. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че на 31 декември и 1 януари у нас ще има 1 млн. празни легла и над 40 000 ресторанта, които няма да работят. По думите му Националният оперативен щаб принуждава населението да бъде затворено в малки и тесни помещения.

"Младите хора нямат собствен дом, живеят със своите родители. Имаме 1 млн. празни легла в хотелите и принуждаваме хората да се съберат в малки пространства. По отношение на икономиката хората са в изключително тежко състояние. Корабът потъва. Искаме ясен отговор от министъра на здравеопазването какви пари ще получат хората на Нова година - тези, които са лишени от заплащане", настоя доц. Драганов.

Според него е необходимо създаването на икономически щаб. Министрите не виждат, че младите хора имат нужда да бъдат заедно, смята той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари