НОИ: Добавките към пенсиите за Великден са социалното подпомагане

0
Добавките към пенсиите нямат връзка с осигурителния принос на хората, посочват и от социалното министерство
Добавките към пенсиите нямат връзка с осигурителния принос на хората, посочват и от социалното министерство

Добавките към пенсиите нямат връзка с осигурителния принос на хората, посочват и от социалното министерство

Националният осигурителен институт и Министерството на труда и социалната политика се обявяват против изплащането на великденските добавки към пенсиите да става от бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Тези суми имат характер на социално подпомагане и изплащането им не е свързано с осигурителния принос на хората и те не се отпускат съгласно разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване, посочва социалният министър Иванка Шалапатова в становище относно промените в бюджета на ДОО, внесени в парламента.

Те предвиждат пенсионерите, които получават пенсия под линията на бедност от 526 лева да получат по 75 лева за Великден. „Безспорно е, че с изплащането на допълнителна сума в размер на 75 лева във връзка с предстоящите Великденски празници подпомагат финансово пенсионерите с най-ниски доходи“, посочва Шалапатова, цитирана от PARITENI.bg.

Но според ведомството, тези добавки, както всички останали форми на подкрепа на лицата с ниски доходи, трябва да бъдат регламентирани и финансирани от системата за социално подпомагане. При установяване на нужда от социално подпомагане на тази група пенсионери и при наличие на финансова възможност, МТСП ще подкрепи предоставянето на еднократна социална помощ, уверява тя.

От НОИ допълват, че институтът администрира задължителното осигуряване за общо заболяване и майчинство, безработица, трудова злополука и професионално заболяване, инвалидност и смърт. Но, в случай че законопроектът бъде приет, НОИ, като отговорна институция, гарантираща правата на гражданите, ще предприеме необходимите действия за неговото изпълнение, посочват от НОИ.

От там обаче са категорични, че по отношение на втория законопроект, който предвижда да се дадат по 100 лева на всички пенсионери за Великден, ще са необходими 204 млн. лева, каквито не са предвидени в бюджета на държавното обществено осигуряване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    До 1
    За партийните секретари и профпредседатели е така,не роптай...
  • 1
    1
    пенсия
    Добавките към пенсиите са социално подпомагане за такива работили в сенчестият бизнес без да се осигурява и се пенсионирал на 67год.,а за такива с 40 год. трудов стаж няма така е в БЪЛГАРИЯ
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари