Николай Тома: В България няма достойни старини

1
Тук нещата са тотално сбъркани, заяви писателят, който от 1985 година живее във Франция
Тук нещата са тотално сбъркани, заяви писателят, който от 1985 година живее във Франция Видео: Евроком

В България няма достойни старини, заяви писателят, сценарист, продуцент и телевизионен режисьор Николай Тома, който от 1985 г. живее във Франция, на гости в предаването „Делници“ при Николай Колев по Евроком.

Писателят направи паралел между пенсионната система във Франция и тази в България. Според него френската система няма нищо общо с българската.

Тук нещата са тотално сбъркани. Във Франция всеки, който внася вноски от началото на работния период, получавайки си пенсия, той може да бъде спокоен, че ще живее прилично. Самите общини имат специални държавни фондове за социално слабите и пенсионерите, които са специално предназначени за тези хора“, обясни Тома.

Той допълни, че във Франция има специални жилища за социално слаби пенсионери, в които не се плаща парно.

Всичко е въпрос на политика и на държава. Много близък мой човек беше в хоспис, където изобщо не беше гледан. Условията там бяха нечовешки. Болните и старите хора тук предпочитат да умрат, вместо да отидат в хоспис или болница. Във Франция е обратното. Там социалната политиката е особено силна“, каза писателят.

Грижата за възрастните хора във Франция е може би най-добрата в Европа. Това е грижа на държавата и на общините“, допълни още той.

Тома коментира и последното изказване на Макрон относно „българските и украински банди“. Според писателя това е поредният гаф на френския президент, който допринася за прекомерната исламизация на страната. По думите му държавният глава продължава да си играе с огъня във Франция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари