Николай Денков: Новата минимална заплата ще намали неравенството в България

1
От 2024 година минималната работна заплата ще се увеличи със 153 лева
От 2024 година минималната работна заплата ще се увеличи със 153 лева

От 2024 година минималната работна заплата ще се увеличи със 153 лева

933 лева става минималната работна заплата от 1 януари 2024 г. В момента тя е 780 лв. С този ръст от почти 20%, съчетан с други мерки, „ние ще изпълним един от ангажиментите си за намаляване на неравенството в България, което е твърде високо за европейските стандарти.“ Това заяви премиерът акад. Николай Денков преди заседанието на правителството, на което ще бъде определен новият размер на най-ниското възнаграждение за страната.

България продължава да бъде държавата с най-ниска минимална работна заплата в Европейския съюз. Ние поетапно трябва да излезем от ситуацията на икономика, която привлича инвеститори главно с ниските си възнаграждения“, мотивира решението министър-председателят, цитиран от правителствената информационна служба..

Акад. Денков подчерта стремежа на кабинета страната ни да предлага производства с високо качество, висока добавена стойност и добре подготвена работна ръка. Той отбеляза усилията на министрите в тази посока.

От 2024 г. минималната работна заплата ще се увеличи със 153 лв. Това повишение ще подобри жизнения стандарт на повече от 500 000 работещи, които в момента получават възнаграждения от 780 до 933 лв. То значително надхвърля инфлацията през последната година – през август 2023 г. спрямо август 2022 г. тя е 7.7%.

Правителството определя новия размер на най-ниското възнаграждение според изискванията на Кодекса на труда. Законът гласи, че минималната работна заплата за следващата календарна година се определя в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година. Новата най-ниска заплата не може да е по-ниска от определената за предходната година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    Хронично болен
    Аз съм с хронично заболяване и не мога да работя. Проклетници такива, защо пак ни вдигате данъците осигуровките?! След като тази година ги вдигнахте ДВА ПЪТИ! До там ли опряхте, да вземате и от малкото мизерни останали доходи, на нас болните? При сегашната минимална заплата едвам ми стигат парите да си платя осигуровките. Не съм очаквал, че българите са толкова долно, подло и проклето племе! Щом като искате да вземате пари от нас болните, тогава ви пожелавам дано да вземете и нашата съдба! Проклетници такива! Дано Господ да ви въздаде прилична награда за делата ви! Проклето правителство - тръгнало да изнудва и да рекетира болните и бедните!
  • 3
    1
    SB
    Е СЕГА ТВОЯТА ЗАПЛАТА се доближава до минималната.Браво.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари