Николай Денков: Грешна е идеята да се откриват нови лаборатории за кръвни тестове на шофьори

0
Близо 900 кръвни проби на шофьори чакат да бъдат изследвани във ВМА
Близо 900 кръвни проби на шофьори чакат да бъдат изследвани във ВМА

Липсва апаратура, която да е съвременна в тези лаборатории, които има, каза премиерът

Близо 900 проби на шофьори, хванати да карат след употреба на наркотици, са се натрупали за изследване от 25 април до момента във Военномедицинската академия. Там е една от трите лаборатории в страната, оторизирани да правят такива тестове.

Екипите ѝ могат да обработват по около 50 проби седмично. Премиерът Денков се срещна с директора на ВМА и обеща, че скоро лабораторията ще работи денонощно и ще може да обработва повече проби.

От години шофьори, хванати да карат след употреба на наркотици, чакат с месеци резултатите от кръвните проби. А това бави разследването и евентуалното начало на съдебен процес. Трите лаборатории, оторизирани да правят такива тестове, нямат голям капацитет.

"Липсва апаратура, която да е съвременна в тези лаборатории, които има", каза премиерът Николай Денков, предаде БНТ.

Правителството планира да закупи роботизирана техника, но от думите на премиера стана ясно, че нови лаборатории вероятно няма да се изграждат.

"Идеята да се правят нови лаборатории е грешна. Казвам го съвсем категорично. Това, което трябва, е съществуващите лаборатории да се подготвят много добре, да се подготвят кадри. 3-4 лаборатории за България са предостатъчно".

Правителството ще осигури на ВМА финансиране за ново оборудване и привличане на кадри. Целта е капацитетът на съществуващата лаборатория да се повиши.

"Ще се работи на три смени 24 часа в денонощието, така че успоредно да вървят и забавените проби, и да могат и новите проби да се обработват максимално бързо", посочи премиерът Денков.

"В момента капацитетът на софийската лаборатория е 50 проби седмично. Надяваме се да го увеличим тройно", каза ген. майор, проф. Венцислав Мутафчийски - началник на ВМА.

- Кога ще започне денонощният график?

- Когато имаме новите хора. Надяваме се съвсем скоро.

Очаква се новите специалисти да започнат работа в лабораторията на ВМА до 2 месеца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари