Никола Стоянов за тютюнопушенето на закрито: Не аз, а Здравната инспекция заобикаля закона

0
Никола Стоянов за тютюнопушенето на закрито: Не аз, а Здравната инспекция заобикаля закона

Районният съд в Русе ще решава, дали собственикът на добилото огромна популярност заведение, където пушенето е позволено, е надхитрил закона.

Съвсем легално Никола Стоянов е разделил имота си от около 300 кв. м. на две части, които са отделени от символична преграда.

Едната част е обзаведена с мека мебел и се води частен имот на съпругата му Миглена, като Николов дори е предвидил обозначителни табели, с които известява посетителите за това. По този начин търговецът дава възможност на посетителите да пушат, без той или те да подлежат на наказание.

Другата част от имота е обществена - тя е оборудвана с билярдни маси и бар и съответно там законът забраняващ тютюнопушенето важи и се спазва.

Огромният обществен интерес към заведението и неговия иновативен собственик е предизвикал интереса на Регионалната здравна инспекция. Служителка от РЗИ се настанила на меката мебел в частния имот, поръчала си чай, като никой не й попречил да влезе и седне в частния имот.

В началото на декември миналата година РЗИ е съставила акт на собственика Никола Стоянов за нерегламентирано тютюнопушене. Вчера той и адвокатът му разгорещено оспорваха този акт в съда и настояваха той да бъде отменен, тъй като клиентите са пушили не в помещението за обществено ползване, а в това, което е частен имот.

Пред DUNAVMOST.bg Никола Стоянов заяви: "Таен гост за мен няма. Така го приемат служители на РЗИ в опит да открият обстоятелства, с които да променят фактите, а именно -  документите относно собствеността и дали тя е обществено място или не. Това, че не съм възразил при влизането на "тайния клиент" не значи, че мястото е за обществено ползване. 

Никога не съм казвал, че заобикалям закона, както се твърди в публикация след делото в русенски ежедневник.

Пред съда аз ясно и категорично заявих заявих, че не съм съгласен с проверяващите, които при проверка и установяване на тютюнопушене на закрити обществени места, съставят актове на едноличните търговци и/или юридическите лица, а не на физическите лица (клиенти тютюнопушачи), които не спазват забраната. 

Според мен това е некадърно отношение на РЗИ, и ако някой съд е затвърдил такъв акт, то смятам, че съдията следва да не изпълнява длъжността си като такъв. В Закона за здравето няма член, който да постановява задължение на едноличния търговец и/или юридическото лица да не допуска тютюнопушене в закритото обществено място. Това на практика е пропуск в текста на закона, за който ние собствениците на заведения не трябва да носим отговорност".

Никола Стоянов дава пример с текста на Закона за защита от шума в околната среда, в който е записано изрично, че юридическите лица и едноличните търговци трябва да осъществяват дейността си по начин, който не допуска предизвикване на шум в околната среда над граничните стойности.

Освен това Никола Стоянов призова: "Ако има постъпил сигнал за тютюнопушене на закрити обществени места, служителите на Здравната инспекция трябва да бъдат придружавани от органите на реда, за да могат да санкционират конкретните нарушители на закона, а не собствениците на заведения".

В заключение той сподели, че е сигурен, че актът, който му е бил написан, ще бъде отменен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари