За първи път глобиха пушачи в заведение в Русе

0
За първи път глобиха пушачи в заведение в Русе
Снимка: Никола Стоянов

Служители на Здравната инспекция в Русе за първи път глобиха клиенти на заведение, които не се съобразяват със закона забраняващ тютюнопушенето на закрити обществени места.

За това ни съобщи небезизвестният Никола Стоянов - собственик на заведение, в което клиентите могат да пушат, без това да е в разрез със закона.

Както вече писахме, Стоянов е установил пропуск в текста на Закона за здравето, който на практика освобождава от отговорност собствениците на заведения, в които се пуши нерегламентирано.

След подаден сигнал до Здравната инспекция в Русе, служители на същата отиват на проверка в заведение в кв. "Дружба", където установяват нарушение. Стоянов отива на място, за да защити своя колега - собственик на заведението: "Служителите на Здравната инспекция искаха да постъпят, както направиха в моя случай - да съставят акт на юридическото лице за нерегламентирано тютюнопушене в заведението. Това обаче не съответства на действителността, тъй като не юридическото лице е хванато в нарушение, а неговите клиенти.

Тъй като не е в правомощията на служителите на инспекцията да изискат лични документи на нарушителите, аз и собственикът на заведението извикахме органите на реда. След пристигането им те изискаха документи на реалните нарушители и им бе съставен акт."

Стоянов заяви: "Ще се боря с тази неправда, тъй като в закона никъде не се споменава, че юридическото лице или едноличният търговец не трябва да допускат нарушения. Това, че клиентите са решили да пушат, е техен личен избор и собственикът на заведението не може да им става пъдар.Това е работа и отговорност на здравните инспектори и органите на реда."

Стоянов допълни: "Служителите на Здравната инспекция смятат, че пепелниците по масите в заведенията са предпоставка клиентите да нарушават забраната. В заведението, което стана обект на проверка, освен пепелници имаше и презервативи по масите, което е установено и в протокола на Инспекцията. Следва ли от това, че щом има презервативи, има и предпоставка заведението да се превърне в публичен дом?"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари