Несправедливо осъден прекара 33 години в затвора

0
Овчар от Сардиния беше оправдан за тройно убийство
Овчар от Сардиния беше оправдан за тройно убийство

Овчар от Сардиния беше оправдан за тройно убийство

59-годишният Бениамино Дзункеду, който навремето работел като овчар на остров Сардиния, излезе на свобода след 33 години в затвора в Каляри. Той беше оправдан за тройно убийство, за което бил осъден несправедливо на доживотна присъда.

Съдиите от Апелативния съд оправдаха италианеца с формулата „че не е извършил престъплението". „Това е краят на един кошмар",коментира през сълзи Дзункеду.

На 8 януари 1991 година трима животновъди в Синай, до Каляри – Джезуино Фада, синът му и техният овчар са застреляни с пушка един след друг от мъж с покрито с чорап лице. Свидетел на кръвопролитието е Луиджи Пина, на 29 години, който е ранен. Той не успява да каже нищо смислено пред следователите.Месеци по-късно млад полицай успява да накара Пина „да проговори", и така той „разпознава" Дзункеду, по онова време 27-годишен овчар, като извършител на престъплението. В негова защита не проработва дори алибито му – през въпросната вечер бил у своя приятелка и сина ѝ инвалид, но властите не приемат това като доказателство за невинност, пише 24 ЧАСА.

Дзункеду е човек без образование и с не особено добри адвокати, така е осъден на доживотен затвор, а като мотив се посочва наличието на кавги между овчарите. Никога досега не е признавал да има вина, винаги е твърдял, че няма нищо общо. Едва преди осем години си намира нов адвокат –младия Мауро Трогу.Той започва да събира нови доказателства за невинността на осъдения, обръща се за подкрепа и към Радикалната партия, организира инициативи в негова защита, изучава старателно документите. Представя искане за освобождаването му. В подкрепа на Трогу се притичват и други адвокати, събират се още доказателства, които изглеждат много стабилни за защитата на овчаря.

Предположенията са, че година преди тримата да бъдат убити, те имали пререкания с бандити, отвлекли предприемача Джовани Мурджа, за когото успели да получат откуп от 600 милиона лири (около 300 хиляди евро).

Новият адвокат на Дзункеду успява да извоюва преразглеждане на делото на клиента си, така през последните месеци той излиза през деня на свобода.Преди това е имал разрешение да работи от сутринта до обяд в бар в Каляри. Винаги бил затворник за пример. 33-те години зад решетките обаче са отпечатани върху изстрадалото му лице, липсват му и зъби. В крайна сметка на 26 януари беше окончателно оправдан и така се сложи точка на съдебната му одисея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Спонсор
    У НАС ЩЕШЕ ДА СИ ЛЕЖИ НА МЯСТОТО НА ДРУГ! НА ВРЕМЕТО ЕДИН ЧЕРВЕН ТУЛУП БЕШЕ ОПРАВДАН ЗА ДВЕ БЛИЗНАЧКИ! А УБИЙЦИТЕ НА ВОЙНИЦИТЕ ОТ ВЪРБИЦА НЕ БЯХА НАМЕРЕНИ!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари