Неподозирани истина за лъжата

0
Когато човек лъже, той преживява цяла гама от емоции, най-ярките от които са страх, възбуда, чувство на вина и срам
Когато човек лъже, той преживява цяла гама от емоции, най-ярките от които са страх, възбуда, чувство на вина и срам

"Всеки лъже" - казва д-р Грегъри Хаус.

И той е абсолютно прав. Според статистиката, всеки човек казва лъжа поне два или три пъти на ден, пише Мениджър

Добре ли  познаваме същността й? Ето 30 факта, които ще ви разкрият неподозирани истини за нея.

1. Лъжата - това е твърдение, което не съответства на истината.

2. Лъжите са включени в легенди, митове и приказки. В западната традиция, лъжата е порок, който се наказва или коригира. В източните приказки, лъжата често фигурира като хитър начин за спасение.

3. Митоманията или комплексът Мюнхаузен е заболяване, при което човек изпитва постоянна нужда да изкривява истината. С помощта на лъжата той си създава алтернативна реалност, а често и искрено вярва в думите си.

4. Детекторът на лъжата (или полиграфа) не дава пълна гаранция за разпознаването на лъжата. Показанията на уреда са базирани на измененията в кръвното налягане и пулса на човек, но сред лъжците се намират немалко хора, които са способни да заблудят детектора. Въпреки това, проучване разкрива, че модерните полиграфи откриват лъжците в 96% от случаите.

5. Когато човек лъже, в кръвта му се повишават нивата на кортизол и тестостерон.

6. Най-"лъжливата" страна е Китай. В експеримент, проведен от Университета на Източна Англия, се установило, че 70% от запитаните са излъгали, за да получат обещано парично възнаграждение.

7. Лъжите могат да бъдат разделени на спонтанни и планирани.

8. Спонтанният лъжец може да се издаде с поза, жест или поглед, но това не може да се каже за професионалния лъжец.

10. Изобилието от паузи в разговора не е признак за лъжа. Може би човекът просто се опитва да подбере добре доводите си.

11. Планираната лъжа се отличава с предвидливост. Човекът, който я изрича е уверен и спокоен.

12. Учените от университета в Хертфордшир установили, че мъжете лъжат по-често от жените. Според професора по еволюционна психология Карън Пейн, средно един мъж лъже 1092 пъти в годината, а една жена - 728 пъти.

13. Жените често лъжат за собственото си състояние. Най-популярната фраза е: "Аз съм добре," доказаха изследователи от Лондонския Научен музей.

14. Според сайта Headhunter, повечето лъжци работят в сферата на търговията - над 67%.

15. Проучвания, проведени от университета в Амстердам, показват, че повечето от лъжите произтичат от липсата на време. Хората, които имат време да обмислят, за да вземат решение, лъжат по-малко.

16. При компулсивните лъжци мозъкът работи по-добре и по-бързо, отколкото при хората, които лъжат спонтанно. Ялинг Янг, директор на психологическите изследвания на Университета на Южна Калифорния, казва че тези хора имат по-развит главен мозък.

17. Серумът на истината или натриевия пентатол, всъщност не може да накара човек да не лъже, а просто неутрализира психологическите филтри.

18. Един от най-известните лъжци на XX век е Виктор Лустиг. В историята той е известен като човека, който е продал Айфеловата кула два пъти.

19. Разпознаването на лъжеца по очите е почти невъзможно, особено ако лъже умишлено.

20. За повечето религии лъжата е голям грях. Така например в Четирите Благородни Истини на Будизма се казва, че човек трябва да върви по пътя на самодисциплината, като избягва лъжата или неистинната реч.

21. За християнската религия лъжата също е голям грях.

22. Ислямът е една от малкото религии, приемаща лъжата в някои случаи. Известният мюсюлмански историк и богослов Ал-Табари казва: "Лъжа - това е грях, но не и когато се използва в полза на един мюсюлманин." Лъжата в името на исляма се нарича такийя и укриването на истината - китман.

23. Децата започват да лъжат приблизително по същото време, по което се научават и да говорят. Най-често това не е преднамерена лъжа. Децата често използват един и същ шаблон за отговорите на еднотипните въпроси, а фантазията им ги кара да вярват в това, което казват.

24. Дори и животните могат да лъжат, казва Стивън Новицки, биолог в Университета Дюк. Резултатите показват, че почти всички представители на фауната могат да се лъжат един друг. Така например някои видове птици предупреждават роднините си за опасности, но може и съзнателно да използват същите сигнали, за да прогонят останалите, ако са си намерили нещо за хапване и не искат някой да ги безпокои.

25.  Лъжата е двигателят на човешката еволюция, твърди психологът Робърт Райт в своята книга "Моралното животно". Според автора, колкото по-развита е система за комуникация, толкова по-високо е нивото на лъжата в обществото.

26. Жените съжаляват, ако са казали лъжа в 82% от случаите, а мъже - само в 70%.

27. Американските учени Мариам Кучики и Айзък Смит казват, че човек е честен само до обед. След това процентът на изречените лъжи започва да расте, достигайки максимума вечерта.

28. Съществуват 6 типа лъжи според някои изследователи - манипулиране на качеството, на количеството информация, предаването на двусмислена информация, неуместна информация, премълчаване и изкривяване.

29. Когато човек лъже, той преживява цяла гама от емоции, най-ярките от които са страх, възбуда, чувство на вина и срам.

30. Понятието "благородна лъжа" се появява още в антични времена. За благородните лъжи в политиката е писал Платон в "Държавата".

Източник: Мениджър
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари