Непълнолетните лица и правосъдието – жертви и извършители на престъпление

0

И.ф. Председател на Районен съд – Бяла разясни на десетокласници съдебните процедури с участието на деца

На 10 февруари 2020 г.  и.ф. Председател на Районен съд - Бяла съдия Галена Дякова гостува на Х А клас на СУ „Панайот Волов“ гр. Бяла в изпълнение на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Тя им представи тема от Концепцията на програмата, а именно: Непълнолетните лица и правосъдието – жертви и извършители на престъпление. Участие на непълнолетни лица в съдебни процедури“.

Съдия Дякова в началото разясни кои лица са непълнолетни и кои малолетни, както и кога те не носят наказателна отговорност за действията си. Младежите научиха и за особеностите в гражданското и наказателното  производство в случаите на участие на дете. Магистратът обясни подробно какви са мерките за неотклонение и наказанията, които се налагат на непълнолетни извършители на престъпления, какви видове наказания са предвидени и други особени правила, свързани с участието на непълнолетни лица в наказателния процес.

Беше засегнат и въпроса за разпит на малолетни свидетели, като съдия Дякова подчерта, че това е най-удачно и щадящо за тях да се случва в т.нар. „синя стая“.  В темата се  наблегна на това как учениците могат да се предпазят да не станат жертва на  престъпления.

След кратко обсъждане на въпроси, поставени от учениците, на финала на срещата съдия Дякова  им пожела да бъдат здрави и внимателни в действията си, да се съобразяват и спазват правилата на правомерния начин на живот, както и сами да се предпазват, за  да не станат жертви на престъпление.  По време на срещата  всеки ученик получи Конституция на Република България и удостоверение за участието си в Образователната програма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари