Необичайно топло време в Аляска

0
Температурата на въздуха достигна 19,4 градуса в неделя, най-високото отчитане през декември, регистрирано някога в Аляска
Температурата на въздуха достигна 19,4 градуса в неделя, най-високото отчитане през декември, регистрирано някога в Аляска Снимка: AccuWeather

Температурата на въздуха достигна 19,4 градуса в неделя, най-високото отчитане през декември, регистрирано някога в Аляска

Необичайно зимно топло време в Аляска доведе до повишаване на дневните температури над 15,5С и порои от дъжд в част от годината, която обикновено се свързва с лют студ и сняг, пише The Guardian, цитиран от агенция Фокус.

В островната общност Кодиак температурата на въздуха достигна 19,4С градуса в неделя, най-високото отчитане през декември, регистрирано някога в Аляска, каза ученият Рик Томан от Центъра за оценка и политика на климата в Аляска. Той го нарече „абсурдно“.

Новият еталонен максимум дойде на фона на поредица от благоприятни декемврийски крайности, каза Томан, включително 18,3 градуса по Целзий на летище Кодиак, рекордните 16,6 в общността на полуостров Аляска в Колд Бей и поне осем декемврийски дни с температури над 10 в алеутския град Уналаска, включително показанието от 13,3, което беше най-топлият коледен ден в Аляска в историята.

Най-сериозните непосредствени последици за хората вероятно са от огромните количества валежи, изхвърлени във вътрешната част на Аляска, където районът на Феърбанкс беше засегнат от най-яростната буря в средата на зимата от 1937 г., каза Томан.

Обикновено декември е сух месец във вътрешността на Аляска, тъй като обикновено хладният въздух не може да задържи много влага. Каквато и влага да вали, има тенденция да бъде „по-пухкава смес, защото въздухът е хубав и студен“, каза Томан, който живее във Феърбанкс.

Но падна толкова много сняг, че в неделя падна покрива на единствения магазин за хранителни стоки в Делта Джънкшън, град на 153 км югоизточно от Феърбанкс.

Вероятно по-лошото е, че обилните снегове бяха последвани от порои от дъжд, които покриха населените места в региона с лед, предизвиквайки масови прекъсвания на електрозахранването и предизвикаха затваряне на главни пътища и офиси, както и прякор: Icemageddon.

Министерството на транспорта на Аляска предупреди, че пътищата ще останат коварни за дълго време заради наподобяващо цимент ледено покритие, което се е образувало върху тях.

„Ледът е изключително труден за премахване, след като се закачи за пътната настилка. Въпреки че температурите на въздуха бяха топли по време на „Icemageddon2021“, пътищата бяха с минусови температури, което накара леда да се залепи за повърхността“, заявиха от ведомството в „Туитър“.

Топлото и влажно време в средата на зимата стана по-често в Аляска през последните две десетилетия, отколкото преди години, знак за изменение на климата, каза Томан. „Точно това очакваме в един затоплящ се свят“, каза той.

Историята е подобна и другаде в далечния север, където зимните дъждове се оказаха коварни за хората и за пасищните животни, като карибу и мускусни волове, които страдат, когато ледът на земята покрива източниците на храна. Очаква се подобни трудности да се засилят.

Проучване, публикувано миналия месец в списание Nature Communications, прогнозира арктически климат с повече зимни дъждове, отколкото сняг, започвайки около 2060 или 2070 г.

Аляска все още ще има своя зимен студ – прогнозира се температурите във Феърбанкс да паднат под минус28 градуса през почивните дни – но се очаква топлите, мокри епизоди да бъдат по-многобройни в бъдеще, каза Томан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари