Неизбежна ли е деветата поредна титла на Байерн?

0
Отвъд всякакво съмнение критичната за човечеството 2020 г. ще бъде записана със златни букви в историята на Байерн
Отвъд всякакво съмнение критичната за човечеството 2020 г. ще бъде записана със златни букви в историята на Байерн

Отвъд всякакво съмнение критичната за човечеството 2020 г. ще бъде записана със златни букви в историята на Байерн

Хегемонията на мюнхенския колос на местна територия се затвърди с требъл - титла, купа и Суперкупа на Германия. Баварците триумфираха и в Шампионската лига, което дава основания да бъдат смятани за най-силния отбор в света в момента.

Едва ли някой се съмнява, че конкуренцията в Европа ще впрегне сериозни усилия, за да свали Байерн от трона. Английските Ливърпул, Манчестър Сити и Челси, испанският Барселона и италианският Ювентус са сред най-амбицираните да се преборят за върха в турнира на богатите. Но ако в Шампионската лига претендентите за слава са много, то в Бундеслигата хегемонията на баварската машина изглежда ще продължи и през този сезон. Деветата поредна Сребърна салатиера за мюнхенския колос изглежда неизбежна въпреки апетитите на останалите. Но дали наистина е така?

Никога досега шампион на Германия не е ставал отбор от бившата ГДР

Обединението на Германия стана факт през 1990 г., а за тези три десетилетия нито един отбор от бившата комунистическа източна част не успя да стигне до върха в Бундеслигата. И досега в икономическо отношение някогашната Германска демократична република изостава от нивото на Западна Германия. Във футбола ситуацията не е много по-различна, но ето че в последните години се появи и реален претендент в битката за челните места и на територията на бившата ГДР. И не става въпрос, разбира се, за отборите от Берлин или Дрезден, а за РБ Лайпциг.

Червените бикове” вече трети пореден сезон е част от битката на най-високите етажи в немския футбол. Воден от младия и изключително талантлив треньор Юлиан Нагелсман, Разен Балшпорт Лайпциг се превърна в реален фактор в Бундеслигата. Не са малко традиционалистите, негодуващи срещу корпоративната идентичност на клуба, част от голямото семейство на австрийския концерн за енергийни напитки. Но това, което показва РБ Лайпциг на терена, наистина го превръща в реален конкурент на Байерн. А начинът, по който отборът от Източна Германия стигна до равенството 3:3 при визитата на Мюнхен, дава още едно доказателство в тази посока.

Дортмунд е вечният №2

Ако не винаги, то в последното десетилетие “жълто-черните” са най-сериозният конкурент на Байерн в битката за върха. Но неизменно в предишните 8 сезона Борусия Дортмунд стига най-много до подножието, не по-високо. Талант и класа не липсва и в сегашния състав на Люсиен Фавр, за което свидетелстват и коефициентите в Palms bet - тимът от “Сигнал Идуна Парк” почти винаги е фаворит в мачовете си в Бундеслигата. И тази есен обаче се проявява типичната слабост на “жълто-черните” да изпускат победата в спечелени мачове и да разпиляват твърде леко аванса, който си осигуряват със силно представяне на терена.

Каквото и да говорим, всичко зависи преди всичко от формата на Байерн. Ако баварците запазят нивото, което постигнаха през лятото, действително ще бъде много трудно за който и да противник в Германия да ги измести от шампионския трон. А с наставник като Ханзи Флик, който познава отлично състава си и знае как да използва ротациите в натоварените периоди от сезона, изглежда наистина малко вероятно баварската машина да загуби своята скорост през настоящия сезон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари