Не сдържайте кихането - може да стигнете до реанимацията

0
Скоростта на издишвания въздух в момент на кихане може да достигне 200-300 км/ч
Скоростта на издишвания въздух в момент на кихане може да достигне 200-300 км/ч

Скоростта на издишвания въздух в момент на кихане може да достигне 200-300 км/ч

Когато човек кихне, околните му пожелават “наздраве”, което е хубаво. Но понякога този безусловен рефлекс, точно обратното - може да ни отведе при доктор или направо в болница, обясняват специалисти. Нима и кихането може да е опасно?

В сезона на грипа и острите респираторни заболявания кихащи хора навсякъде, а през пролетта и лятото пък много често кихат алергиците. Това е естествен безусловен рефлекс и в него няма нищо страшно. Още повече че е защитна реакция на организма и както кашлицата помага за изчистване на дихателните пътища от прах и микроби, пише Здравето.

Но от десетилетия и повече дори не е прието и не е прилично да се киха на обществено място. Затова много хора се опитват да сдържат кихавицата, спазвайки редица съвети: например, да задържат дишането, да масажират носа или пък езика, както и да притиснат с език предните зъби.

Понякога им се удава да овладеят рефлекса и желанието за кихане отминава. В краен случай се стараят да го направят тихичко, сякаш вътре в себе си, притискайки нос с пръстите си.

Но такъв подход може да се окаже опасен, предупреждават специалистите. Скоростта на издишвания въздух в момент на кихане може да достигне 200-300 км/ч, колкото и да не ви се вярва. Та с такава скорост излитат някои самолети. Въздухът при кихане се изтръгва от белите дробове с такава сила, че може да травмира нежните структури на устната кухина, гръкляна и т.н.

Докторите обясняват, че кихането се състои от няколко фази: първо се случва дълбоко вдишване, след което кратко задържане на дишането и впоследствие рязко, силно съкращение на всички дихателни мускули, което води до силно издишване през затворения гръклян.

Оказва се, че хора, стесняващи се да кихат пред другите, си докарват сериозни последствия: спукани тъпанчета и още проблеми с ушите е най-разпространеното последствие. Може да се случи и спукване на хранопровода. Сериозно могат да се увредят орбиталните стени на очната кухина, основата на черепа. Защото в черепа има тънка костица с дебелина на лист хартия.

Тя може да се разкъса и течността, отмиваща мозъка, да започне да изтича. Ако в съдовете има мънички аневризми, заради повишаване на вътречерепното налягане и те могат да се спукат. А това, знаете, води до хеморагичен инсулт, предупреждават доктори.

При опит да сдържите кихавицата се повишава и кръвното налягане, което също може да произведе съдов инцидент. А при хора, които наскоро са прекарали операция, може да започне кървене от шевовете. Затова при рязка болка, дискомфорт и други неприятни симптоми след кихане се обърнете за лекарска помощ. Най-хубаво обаче е да не сдържате рефлекса си за кихане като, разбира се, прикривате устата и носа с кърпичка, която после да изхвърлите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари