Не приеха предлаганите промени в административно-териториалното устройство

0
Ресорната парламентарната комисия не прие на първо четене законопроекта
Ресорната парламентарната комисия не прие на първо четене законопроекта Снимка: БТА

Ресорната парламентарната комисия не прие на първо четене законопроекта

Парламентарната комисия по регионална политика не прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за административно-териториалното устройство на България, внесен от Томислав Дончев и група народни представители на 12 януари. Законопроектът беше представен от председателя на комисията Николай Нанков (ГЕРБ-СДС).

Със законопроекта се предлага кметство да може да се създава на територията на общината с решение на общинския съвет и се уточнява, че кметството се състои от едно или повече съседни населени места. Условията за създаване на кметство предвиждат да има наличие на население над 300 души общо, регистрирани по постоянен адрес в населените места, образуващи кметството, както и възможност за изпълнение на предоставени от общината функции.

С предложенията за промени се регламентира по какъв ред се създава кметство, като за целта ще е необходимо искане, подписано най-малко от 25 на сто от избирателите в заинтересуваните населени места, до общинския съвет, в което се посочват мотивите и възможностите за изпълнение на условията за създаване на кметство. Законопроектът предвижда в едномесечен срок общинският съвет да разглежда искането и да приема решение за допитване до населението чрез референдум или подписка на населението в заинтересуваните населени места. При положителен вот от допитването общинският съвет взема решение за създаване на кметство. Предлага се законът да влезе в сила от 1 януари 2027 година, предава БТА.

Сега в 205 населени места без население по сегашната нормативна уредба, която се опитахме да променим, трябва да се назначат кметски наместници и в още 387 с население от един до десет жители също трябва има такъв наместник, каза Нанков и акцентира върху целесъобразността от изразходване на "огромен ресурс за държавата за населени места, в които няма или живеят по-малко от десет или двадесет души".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари