"Националният музей на транспорта" е сбирка от експонати, собственост на БДЖ

0

Днес, 18.08.2016 г., в Областна администрация Русе се проведе поредната работна среща, свързана с бъдещото стопанисване и дейност на Музея на транспорта в град Русе, като национално културно средище.

С богатата си експозиция и независимо, че носи името „Национален музей на транспорта“, от формална гледна точка и на практика той не е такъв, а е сбирка от експонати, собственост на БДЖ – Пътнически превози ЕООД, която е достъпна за посетители. По същество и по характер на дейността си не представлява „Национален музей на транспорта“.

С оглед на формализиране на дейността му и привеждането му в пълно съответствие с нормативната уредба , се организира и настоящата среща, която премина под председателството на доц. д-р Стефко Бурджиев – областен управител на област Русе.

Участие в нея взеха г-жа Ренета Рошкева – уредник в Регионален исторически музей Русе, г-н Свилен Гърдев – ръководител на „Пътнически център“ Русе към БДЖ – Пътнически превози ЕООД, г-жа Иваничка Банчева – директор на Дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ в Областна администрация Русе, г-жа Анелия Георгиева – началник отдел „Общинска собственост“ в община Русе, както и експерти от Общината и Областна администрация.

Доц. д-р Бурджиев благодари на всички участници за присъствието и набеляза конкретни стъпки, които да се предприемат за създаването на Сдружение с нестопанска цел, регистрирано в обществена полза и като културна организация.

В резултат на дискусията се взеха следните решения:

1. Да се сформира съвместна работна група с представители на Областна администрация Русе, Община Русе, БДЖ – Пътнически превози ЕООД, Регионален исторически музей Русе, РУ „Ангел Кънчев“ за разработване проект на Учредителен акт;

2. Работната група да разработи и проект на Устройствен правилник;

3.Да се изготвят писма по решения 1и 2 за определяне на представители, които да бъдат включени в работната група (отговорник – Областна администрация Русе; Срок – 23.08.2016 г. за изпращане на писмата, 26.08.2016 г., за определяне на конкретните представители от гореописаните институции);

4. На 02.09.2016 г. работната група да проведе консултации, в които да бъдат обсъдени и съгласувани всички детайли по изготвянето на двата документа, както и да се разпишат конкретните ангажименти на всички страни;

5. На 30.09.2016 г. да се проведе среща на работната група, на която да бъдат разгледани и одобрени изготвените проекти на Учредителен акт и Устройствен правилник;

6. Да се изготви писмо до Министерството на културата, с което да бъдат запознати с намеренията за учредяването на Музея на транспорта като национален такъв, както и за съдействие от тяхна страна.

В заключение, доц. д-р Стефко Бурджиев изрази абсолютната си убеденост, че този уникален както за Русе, така и за страната ни национален музей трябва да съществува.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари