Нараства интересът към еднодневните трудови договори в Русенско

0
Трудно обаче се намират съвестни работници
Трудно обаче се намират съвестни работници Видео: БНТ

В Русенско нараства интересът към еднодневните трудови договори.

Все повече селскостопански производители наемат сезонни работници. От началото на годината досега техният брой е 330, докато за същия период на 2017-та са били 208. Договорите вече могат да се сключват и за 4-часов работен ден.

156 овощари са закупили еднодневни договори само през май – времето, когато са кампаниите по беритбата на череши и ранни кайсии. Сезонът за наемане на работници в селското стопанство тепърва предстои, но производителите срещат сериозен проблем – трудно намират съвестни работници, информира БНТ.

Пламен Калинов – производител на арония: "Проблемът, основният е, че избягаха хората, а за съвестни да не говорим. Всичко, което стои там, стои само за помощите и не иска да работи. Каквото и да го накараш, просто бяга от работа.

От началото на седмицата влязоха в сила промени в Кодекса на труда, според които работодателите вече могат да купуват еднодневни договори и за 4-часов работен ден.

Ирена Николаева – директор на Дирекция „Инспекция по труда: "Направена е промяна в системата за закупуването им, калкулаторът изчислява осигурителните вноски вече и на 4 часа, така че това е едно улеснение за земеделските производители и тези, които ползват такива еднодневни договори".

От Инспекцията по труда подчертаха, че акцент в контролната им дейност до есента ще бъде и отрасълът селско стопанство.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари