Напрежение между протестиращите работници и представителите на АПИ в Русе

0
Заради затваряне на път, на организаторите на протеста в Русе са написани актове, но те са отказали да ги приемат
Заради затваряне на път, на организаторите на протеста в Русе са написани актове, но те са отказали да ги приемат Снимка: БНТ

Работниците на пътно-строителната фирма "Автомагистрали-Черно море" блокираха за час ключови пътища край Шумен, Русе и Бургас.

Третият им протест само за седмица е заради неизплатените 37 милиона лева от държавата за ремонт на отсечка от автомагистрала „Тракия". Заради затваряне на път, на организаторите на протеста в Русе са написани актове, но те са отказали да ги приемат, съобщи БНТ.

С призива „Искаме си парите и работните места", озвучени от гайда, акордеон и тъпан протестиращите спряха движението по пътен възел „Белокопитово". Те са обидени, че правителството е намерило пари за фирмите, които са получили аванси, а за свършена от тях работа пари няма.

"За нас е безкрайно обидно да се излиза, да се правят някакви общи пресконференции и се хвърля някаква информация. А не да се седне и да се направи един диалог. Протестът не е политически в никакъв случай", споделя Асен Тодоров.

В Русе имаше напрежение между протестиращите и представителите на пътната агенция, които се опитаха да им връчат актове административни нарушения, заради затварянето на пътища.

По никакъв начин, ние с нашите действия, спазвайки закона, не притискаме никого. Разрешен е протестът, нямаме нищо против протеста, проведоха си го протеста. Но единственото нещо, което не беше както трябва, беше затварянето на пътя, което не беше разрешено", обясни директорът на Областно пътно управление-Русе Стамен Савов.

Положението е критично, протестиращите в Бургас са без заплати пети месец. От синдикалната организация излязоха с позиция до премиера и отговорните министерства, че ще си защитят правата.

"Това са строителни работници. Те не се страхуват да стоят на пътя, така че това, което следва е настояване за незабавно изпълнение на ангажиментите от страна на държавата, защото протестите няма да спрат. Днес сме около 150-200 човека, утре ще бъдем 2 хиляди", каза Тодор Капитанов от КНСБ.

Преди дни, министър Виолета Комитова посочи, че сключването на договори за ремонтни дейности, без да е осигурен необходимият финансов ресурс, е практика в сектора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари