Направиха изложба от екзотичните подаръци на бай Тошо

0
Някои от подаръците отразяват конкретната историческа ситуация
Някои от подаръците отразяват конкретната историческа ситуация

Дарове, получени от Тодор Живков, докато той е бил държавен глава на Народна република България, ще могат да бъдат разгледани от публика в новата изложба „Дар – власт – политика”.

Тя ще бъде открита на 23 септември  в Националния етнографски музей, съобщават от Института по етнология и фолклористика към института на БАН.

Размяната на подаръци между политическите лидери е един от най-любопитните моменти в историята на културата през десетилетията на социализма.

Големият изследователски интерес към това е и в основата на изложбата. Тя показва политическото даряване през втората половина на XX век.

Някои от подаръците отразяват конкретната историческа ситуация. Други са проява на властовите взаимоотношения между политиците.

Освен с изящество, красота и уникална художествена стойност, предметите привличат погледа и със своята екзотичност – препращат към африкански, азиатски и латиноамерикански култури.

Всички експонати в предстоящата изложба са подарени на музея от Тодор Живков и Людмила Живкова през 60-те и 70-те години на XX век.

Източник: Traffic News
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари