НАП проверява заведения за хранене на длъжници

0
Фискалните инспектори с контролни действия в Банско, Боровец и Пампорово
Фискалните инспектори с контролни действия в Банско, Боровец и Пампорово

Фискалните инспектори с контролни действия в Банско, Боровец и Пампорово

Национална агенция за приходите стартира проверки в заведения за хранене в цялата страна, които имат стари задължения към бюджета. Контролните действия се извършват съвместно от екипи на „Фискален контрол“ и публични изпълнители. На 5-ти февруари, първият ден от планираните проверки, са инспектирани над 20 търговци с обекти за хранене, които са имали просрочени задължения. С цел пълно или частично погасяване на дълговете, са иззети сумите, налични в касите на длъжниците.

За да избегнат налагане на принудителни мерки, от НАП призовават търговците, които имат временни финансови затруднения, довели до просрочени публични задължения, да се свържат с компетентния публичен изпълнител и да обсъдят с него възможностите за погасяване на дълга.

Междувременно през първите пет дни на февруари, фискалните инспектори на НАП провериха над 180 заведения и хотели в зимните курорти Банско, Боровец, Пампорово. Проверяващите са установили 40 нарушения, сред които неиздаване на касови бележки, несъответствие на документите за продажба с изискванията, разминаване между маркираните на фискалното устройство суми и наличностите в касата и други, съобщават от НАП.

В рамките на зимната контролна кампания, данъчните инспектори са извършили т.нар. явно наблюдение, което означава, че те са се легитимирали и в продължение на няколко дни са присъствали в заведението или хотела. Така фискалните контрольори са проследили постъпленията, след което са ги сравнили с продажбите в предходни периоди. В проверките се е включил и т.нар. "таен клиент", чрез който безспорно е установено, че част от търговците не издават документи за извършените продажби.

Главният фокус на проверките както в обекти, стопанисвани от длъжници, така и по зимните курорти, е да гарантираме спазването на данъчното и осигурителното законодателство и подобряване на фискалната дисциплина. Плащането на задължения към бюджета и коректното отчитане на приходи е задължение на всички“, каза Боряна Жилова, заместник изпълнителен директор на НАП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Кукундрелов
    Продажниците и подлогите от сглобката търсят 50 милиарда за Украйна ! Затова тършуват по каси и долапи и чекмеджета в цялата страна . Не им давайте нищо на тея продажни про-украински боклуци ! Крийте всичко !
  • 7
    2
    нунчо
    Почвай те ги ддс им спестиха,а едно кафе-3 лева
  • 1
    1
    Росен Гацов
    Лелее, това е същото като в навечерието на 09.09.44. Бирници колят и бесят, народа оскотял трепери, останалото е история... Онзи опуления пендай първи ще увисне на капрона.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари