Накъдето и да тръгнем, все до Румен Радев опираме

0
Държавният глава и сега може да казва кое име да влезе в папката с министрите и кое да отпадне
Държавният глава и сега може да казва кое име да влезе в папката с министрите и кое да отпадне Снимка: Президентство

Калпавата конструкция на служебния кабинет открива нови възможности за влияние на президента

Няма и месец, откакто управлява кабинетът "Главчев", и става все по-очевидно колко нескопосан е новият модел на служебното правителство. Най-напред, всички разбраха, че неутралният (на теория) служебен кабинет всъщност е партиен – герберският кадър Димитър Главчев го доказа, когато се опита да инсталира като външен министър зам.-шефа на ГЕРБ Даниел Митов по нареждане на партийния вожд Бойко Борисов. А сега се видя, че уж безпомощният след конституционните промени президент Румен Радев всъщност е добре позициониран да влияе върху кабинета – държавният глава директно отказа да потвърди назначението на Митев и така шамароса Борисов и Главчев, отбеляза Людмил Илиев във вестник СЕГА.

А цялата идея на конституционната промяна в служебната власт беше именно да се отстрани влиянието на президента. То беше тотално – по старата Конституция Радев назначаваше по собствено усмотрение премиера и министрите. Така той всъщност добиваше пълен контрол върху изпълнителната власт и нейните политики (нещо, което пролича болезнено със сключения при неговото служебно правителство 13-годишен договор с турската държавна компания "Боташ", който наскоро Народното събрание нареди да се преразгледа). Още преди две години се видя, че това положение застрашава парламентарната република.

С огромно закъснение политиците се размърдаха и решиха да направят нещо.

Така се стигна до конституционните промени на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, според които президентът избира от списък с висши държавни чиновници ("меню", както го нарече съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов) служебен премиер, който предлага министрите. Държавният глава е в началото на този процес – когато избира премиера, и в неговия край – когато издаде указ за назначаване на служебното правителство. Междувременно, премиерът подбира другите членове на кабинета, които съгласува с парламентарните политически сили. Дали това съгласуване изисква съгласието им или е просто консултативно, или уведомително – това още не може да се разбере.

Това, което стана ясно на всички, е, че така подреденият служебен кабинет е политически – по простата причина, че "менюто" е предварително запълнено с хора, които са подбрани за постовете си от политическите сили. Главчев беше съвсем типичен пример – бивш депутат от ГЕРБ, издигнал се до председател на парламента, а след това прокаран от своите за шеф на Сметната палата – органът, който преглежда сметките на правителството (тоест, в някакъв момент в бъдещето Главчев ще одитира сам себе си!). Партията на Бойко Борисов беше действала най-активно в подреждането на "менюто" и затова повсеместно се смяташе, че служебният кабинет е всъщност нейно правителство.

Изглежда и герберският вожд смяташе така, защото настоя ултимативно Главчев да смени веднага външния министър Стефан Димитров. "За външния министър ние не носим никаква отговорност! И ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа, защото той (Димитров – бел.а.) променя доктрината, която имаха външните работи, отбраната и нашата партия! Ако иска да ме чуе, ако иска да се съобрази (Главчев – бел.а.) – ще направя да се съобрази впоследствие", закани се той.

Защо Борисов ще говори така, освен ако не вярва, че това е негово правителство, с негов премиер, който ще го слуша и ще се подчинява? И сякаш, за да го натрие в носа на всички, предложи собствения си партиен заместник Даниел Митов да оглави дипломатическата служба. Него сметна за подходящия човек, който да опази "доктрината" на ГЕРБ. А Главчев послушно го назначи на поста.

Тук обаче президентът се опъна и отказа да утвърди с указ назначението. Е, това беше наистина неочакван ход. Защото конституционният текст е написан така, че видимо не оставя място на държавния глава да се мръщи на предложените му кандидати за министри. Радев обаче не само възнегодува, но и направо отказа да приеме Митов.

Това, което последва беше още по-странно. Герберите можеха да обвинят президента, че нарушава конституционния ред. Не го направиха – Борисов се разкрещя на журналистите, че се отрича от служебния кабинет, прехвърли го на отговорността на Радев и се отказа от рокадата с външния министър. Главчев, който се озова между чука на Борисов и наковалнята на Радев, не можа да измисли друго (или му беше казано), освен да предложи самия себе си за шеф на МВнР. Президентът снизходително коментира, че премиерът още не е разбрал с какво се захваща, но накрая го назначи.

Тази ситуация още повече обърква представите за новия модел на служебния кабинет.

Става все по-неясно коя институция е водеща, когато се определя съставът му (за политиките му въобще да не говорим) и кой отговаря за него. Даниел Митов твърдеше, че служебното правителство вече изисква "междупартийни баланси" в парламента, както и че "не е проблем партийно оцветени хора да заемат министерски постове". Но щом като парламентът определя това, както е при редовно правителство, тогава не е ли основателно искането на опозицията да му се гласува вот на недоверие? И след като президентът може да отхвърли даден министър, тогава можеше ли да отхвърли и целия кабинет, който му беше предложен – както ПП-ДБ го призоваваха, когато Главчев обяви избраниците си за министри? Само въпроси, а отговори няма.

Едно обаче е ясно – Радев изглежда като главния герой в целия този водевил.

Уж президентът вече нямаше пълномощия, уж само трябваше да подписва укази, когато му предложат нещо за одобрение. А излезе, че той може успешно да влияе върху правителството – не по същия начин като преди, но все пак да казва кой може и кой не може да става министър. И герберите, които са обяздили служебния кабинет, не тръгват да се борят с него, а се съобразяват – макар и със скърцане със зъби. А обществото и държавата трябва да живеят под постоянната заплаха, че в това политическо надиграване накрая някой ще сгафи и ще вкара страната в конституционна криза.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Русенец
    Добре е, преди да се правят коментари на актуалната политическа ситуация, да се позапознаем с основите на Българската Конституция - такава каквато я приема ВНС. По-специално с формата на държавно управление и устройство. След това, доста неясноти биха се поизяснили. Междувременно очакваме решението на КС за последните промени в Конституцията ни.
  • 1
    3
    гражданка
    няма угаждане на тези хорица, вечно им пречи някой и нещо, но пък и нашето търпение не е вечно, така че да сме наясно- влизат в парламента с 50+1 от всички гласували и това е, тогава и ние избирателите ще сме значими люде в нашата държава и никой не тябва да си мисли да ни баламосва мандати наред, това в нашия парламент прилича на пазар за стоки втора ръка, защото те така решават без да се сещат за нас, да не им даваме шанс да си мислят, че ние не сме измислени , а в действителност нас ни има
  • 8
    2
    пак ли
    Радев ви е виновен?!? Абе как един път не си признахте вината, все някой друг ви е виновен, вие винаги херувимчета-серафимчета!
  • 6
    1
    русенец
    Писна ми от циркове и циркаджии!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари