Най-големият самолет в света бе унищожен при руска атака край Киев

2
АН-225 Мрия е изгорял
АН-225 Мрия е изгорял

По време на въздушна атака на руски войски на летище Гостомел близо до Киев е бил изгорен Ан-225 "Мрия".

Това съобщават от Държавната агенция по съобщенията на Украйна в своя Telegram канал, предава УНИАН, цитиран от Novini.bg.

Информацията е съобщена от двама информирани източника в предприятието "Антонов" и потвърдена от кмета на град Буча.

Има информация, че в резултат на въздушна атака на руски войски на летище Гостомел близо до Киев е изгорен един от най-големите и мощни самолети в света, украински произведен АН-225 Мрия“, се казва в доклада.

От ведомството подчертаха, че информацията все още се проверява.

"Антонов Ан-225 Мрия" е най-големият тежкотоварен и най-големият самолет в света строен някога досега.

Антонов Ан-225 Мрия (на украински: Мрiя – Мечта) е транспортен самолет, клас 1, произведен в Украинската ССР в края на 80-те години на ХХ век от Авиационния научно-технически комплекс „Антонов“ и понастоящем е най-големият самолет в света. Максималната товароспособност на „Мрия“ е 275 t, с което той е най-тежкотоварният летателен апарат, строен някога. Шестте турбореактивни двигателя създават обща тяга от 1377 kN, което го прави най-мощния самолет на Земята.

За сравнение: максималният товар на Ан-124 „Руслан“ е 150 t и 152,4 t за Еърбъс А380, версия А380F

Условното наименование на Ан-225 в НАТО е „Cossack“ (Казак).

„Мрия“ е проектиран и конструиран да пренася съветската совалка „Буран“, но впоследствие е изоставен поради липса на средства на международното летище в град Гостомел.

След години престой на земята самолетът е основно реконструиран и през 2001 г. извършва своя повторен „първи“ полет. След тази дата той се използва от украинската компания „Авиолинии Антонов“ основно за изпълняване на поръчки за превозване на извънгабаритни и тежки товари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    мрия-мря
    мря-мрия
  • 2
    3
    Iliyan
    Споко. Диплпюираният инджинер Христов Хитлофлороф от Скалисти матриали Руси, ще проектира ноф. Оня дет ардеса му е tуй планина. Топло, топло,..... ТоплоФЕекация
  • 4
    2
    ЕХе
    Това проверена новина ли е или в стил RT? А и няма нищо странно такъв самолет да бъде унищожен умишлено.
  • 14
    1
    русенец
    Чак пък украински. Създаден е във връзка с космическата програма Буран-Енергия. Конструкторско бюро Антонов е толкова украинско, колкото Крим е украински или Украйна е държава. Украинците защо последните 30 години не създадоха втора Мрия и защо от почти 10 години "Антонов" не е произвел и един самолет? Защото никога не са можели да правят самолети. Украинците са македонците на Русия.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари