Най-големият изследовател на прилепи посети село Табачка

0
Най-големият изследовател на прилепи посети село Табачка

Най-големият изследовател на прилепите д-р Мерлин Тътел посети русенското село Табачка, където засне най-новите си фотографии на летящите бозайници. Д-р Татъл е световно известен със своите невероятни снимки на прилепи, а последните му творби, направени край Русе, ще бъдат публикувани в новата книга на учения. Всички кадри са заснети в специализираната станция за проучване на прилепите в село Табачка.

Прилепите са тайнствени, интелигентни, различни и много полезни, казва един от най-популярните им изследователи д-р Мерлин Тътел. Американецът посвещава повече от 50 години в проучване, популяризиране и фотографиране на прилепите. А работещите с него млади учени споделят, че невероятния му хъс за работа е заразителен, казва Антония Хубанчева от Центъра за изследване и защита на прилепите.

Прилепите са изключително полезни, убеден е д-р Тътел. Американският учен разказва, е те пазят от вредители едни от най-важните селскостопански култури и могат да спестят на фермерите милиони долари.

Изследователят е категоричен, че прилепите имат основна роля за регулиране на насекомите, които унищожават реколтата.

В последните изследвания в русенското село Табачка участват екип от учени от САЩ, Германия, Швейцария и България. Сред тях е и Карен Шнинбергер.

Станцията за изследване на прилепите до природен парк “Русенски Лом” успя да постигне международен успех само за няколко години. От създаването й през 2006 г. досега тя е посетена от десетки учени от повече от 15 държави от 5 континента.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари