Най-екологичното място на целия Балкански полуостров

3

Непознатите кътчета на България: Атолука

Атолука е курортно селище, което се намира на 4км от с. Равногор, Западни Родопи. Селището е на 1450 метра надморска височина. Атолука или още известен като Васил Петлешков е в периметъра на най – екологичния район на Балканския полуостров, обявено от НАСА през 1994 година.Според спътниковите снимки на НАСА, района в радиус от 40км от с. Равногор е най-екологично чист на целия Балкански полуостров.

Атолука е недокоснат от модернизираната действителност и предлага на своите гости изобилие от почивни станции. Подходящо както за отдих така и за поход. Намиращ се в подножието на иглолистни гори, Атолука е най-спокойното място за отдих. Природата изобилства от лечебни билки и храсти.

За селището се разказват различни митове. Един от тях е за леденостудената вода. По време на турското робство бея минал с коня си покрай Атолука. След дълъг път  решил да напои коня си, но водата била толкова студен, че след като конят отпил една глъдка от нея замръзнал на място.

Друга легенда разказва за лечебната сила на въздуха в планинското селище. Според легендата детето на видна българска фамилия се разболява тежко. След хиляди неуспешни опити за лечение семейството решава да изпрати дъщеря си на гости на баба си в с.Равногор. Старицата пасла животните си край Атолука и вземала детето със себе си. След една седмица разходка с баба си момичето се излекувало от болестта си.

Селището има само един жител и това е пазача на местноста. Но през летния сезон Атолука е пълен с живот. Собствениците на 480-те вили се завръщат в Атолука и откриват летния сезон. Курорта разполага с почивни станции, магазин и прекрасна природна картина, достатъчни на един турист за отдих.

Автор: Ирина Илиева

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари