Над 50 процента са щетите по овошките, ягодите и малините

0
Предстои поредна слаба реколта
Предстои поредна слаба реколта Видео: БНТ

Над 50 процента са щетите по овошките, малиновите и ягодовите насаждения, причинени от студовете в края на март, оплакват се земеделци от Попово.

В този край се произвеждат повече от 90 на сто от малините и ягодите в България, като нищожна част от тях остават за вътрешния пазар, а основните количества се изнасят в цяла Европа, предава БНТ.

В сливовата градина на земеделеца Билял Кърай от Попово само допреди седмица е имало над 30 сантиментра сняг. Сега Билял и синът му оглеждат попарените от студа пъпки и установяват, че им предстои поредна слаба реколта. Продукцията им се търси най-вече от местния Винпром, който рядко предлага изкупна цена по-висока от 18 стотинки за килограм. В същото време земеделецът сега трябва да осигури торове и препарати, като само едно пръскане на сливовата градина му излиза около 5000 лева. Най-големият проблем на фермера обаче си остава липсата на сезонни работници:

Освен овошки Билял Кърай отглежда и 300 декара малини и ягоди.

Мартенският сняг и студът обаче са унищожили повече от половината малинови и ягодови насаждения. Заради забавени плащания на държавни субсидии земеделецът вече обмисля да тегли кредит. Според него това е единственият начин да продължи сезонната обработка на масивите и да спаси поне половината си реколта.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари