Над 23 000 са обажданията на Националната телефонна линия за деца от началото на годината

0
Номер 116 111 е най-бързата възможност за подаване на сигнал за дете в риск, напомнят от ДАЗД
Номер 116 111 е най-бързата възможност за подаване на сигнал за дете в риск, напомнят от ДАЗД

 Номер 116 111 е най-бързата възможност за подаване на сигнал за дете в риск, напомнят от ДАЗД

От началото на годината до 25 октомври обажданията на Националната телефонна линия за деца на Държавната агенция за закрила на децата са над 23 хиляди, съобщиха от институцията, предаде БТА.

От 2009 г. Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) изгради и поддържа Национална телефонна линия за деца с хармонизиран номер 116 111. Чрез линията децата и възрастните, които са загрижени за тях, могат да бъдат изслушани, консултирани и подкрепени 24 часа, 7 дни в седмицата, анонимно, и безплатно. Номер 116 111 е и най-бързата възможност за подаване на сигнал за дете в риск, напомнят от ДАЗД. Има изградена връзка с Националната система 112, отделите за „Закрила на детето“ в цялата страна, Районните управление на МВР, Районните управления към МОН и други.

Общо 23 162 са обажданията на Националната телефонна линия за деца в периода 01.01.2022 г. – 25.10.2022 г. Проведени са близо 6100 консултации, 919 са сигналите за дете в риск. Най-много от тях – 633 са за насилие над дете. Сред другите причини за подаване на сигнал са просия – 57, както и за дете в риск от самонараняване – 21. Запазва се тенденцията децата да търсят консултантите на Линията най-често за проблеми във взаимоотношенията по между им, допълват от ДАЗД.

В посочения период в над 1300 случая, децата са се обадили заради потребност от общуване, в 165 обаждания са търсили подкрепа и съвет заради въвличането им в родителски конфликти, в 35 са споделили за училищен тормоз.

От юни 2021 година, ДАЗД е официален член на Глобалната мрежа от национални телефонни линии за деца – Child Helpline International (CHI), която е представена в 139 държави и има 166 членове.

Стотици хиляди са приетите обаждания на Националната телефонна линия за деца 116 111 за тези 13 години, примерите за щастлива развръзка след потърсена помощ на Линията, са много. Необходимо е възрастните да разберем, че децата имат нужда да споделят, да бъдат чувани. Те имат своите емоции, страхове, притеснения, изживявания и потребността да говорят за тях. Трудно е в забързаното ни ежедневие да намираме време за всичко, свързано с отглеждането на деца, затова Националната телефонна линия за деца е изключително важна. На нея децата и възрастните, които не са безразлични към нечия детска съдба, винаги ще бъдат изслушани и ще получат подкрепа“, каза д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД.

На 29 октомври се отбелязват 15 години от Решение 2007/689/ЕС на Европейската комисия, с което препоръчва на държавите членки да запазят номер 116 111 за национални телефонни линии за деца.

Във връзка с 29 октомври, Държавната агенция за закрила на детето започна информационни дискусии с ученици в страната за полезността на Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД. Преди няколко дни председателят на агенцията Теодора Иванова посети Основно училище "Неофит Рилски" в Дупница, заедно с играчи и представители на волейболния клуб „Марек Юнион-Ивкони“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари