Над 20 000 българи посещават курсове за повишаване на квалификацията

0
Сред най-големите предизвикателства на местните бюра е връщането на работа на продължително безработните
Сред най-големите предизвикателства на местните бюра е връщането на работа на продължително безработните Снимка: Ройтерс / Архив

21 385 българи повишават квалификацията си или придобиват такава с курсове от Бюрата по труда.

Целта на тези програми е намаляване на регионалните диспропорции в страната и повишаване на икономическата активност, пише Монитор.

Над 11 000 души са взели участие по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за първите шест месеца на годината, което е с около 2000 души по-малко спрямо 2017г. Въпреки това от агенцията обясняват, че интересът към схемата не затихвал, напротив бил значителен.

Около 10 000 души предстои да вземат участие в нея. Най-сериозен интерес към програмата има в големите градове – София, Варна и Бургас. Има и специални схеми, които са насочени към безработицата и интересът на лица и работодатели от региони като Монтана и Русе.

Сред най-големите предизвикателства на местните бюра е връщането на работа на продължително безработните, обясняват от Агенцията по заетостта. Става дума за хора, които повече от 12 месеца нямат препитание. Затова предстои подписването на Национално рамково споразумение между три министерства – социалното, на здравеопазването и на образованието и Националното сдружение на общините. Целта е да се решат проблемите на хората, които разчитат на социални помощи, а предприетите действия ще бъдат намиране на подходяща работа и осигуряване на жилище.

По данни на агенцията по заетостта към края на юли 2018 г. продължително безработните са 62 591 души. Най-голям е броят им в Благоевград, а най-малък в София.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари