Над 1000 души се борят за местната власт в Русенско

0
За кметския пост в Русе се състезават 12 души
За кметския пост в Русе се състезават 12 души Снимка: БГНЕС / архив

За кметския пост в Русе се състезават 12 души

Близо 1000 кандидати за участие в местната власт ще се явят на изборите следващата неделя. 45 от тях желаят кметския пост, а 948 са в надпреварата за общински съветници. Тук не влизат кандидатите за кметове на 74-те села в областта, които са над 200. В някои от тях има само един кандидат за кмет и изборите там са чиста формалност, но в други са по няколко. Не са изолирани случаите, в които един и същ човек е кандидат и за общински съветник, и за кмет на село.

За отбелязване е, че всички досегашни общински кметове са в кампания за нов мандат. На някои места срещу тях застават бивши техни конкуренти, пише вестник „Утро“.

Сред кандидатите за най-високия общински пост има двама бивши областни управители - Борислав Българинов и Анатоли Станев в Русе и един бивш главен секретар на Областната администрация - Симеон Иванов в Борово. В кметските избори участва и действащ депутат - Златан Златанов в Русе.

Логично най-силна е конкуренцията в Русе - и за кмет, и за съветници.

За кметския пост се състезават дванадесет души.

Кандидатите за 51 места в Общинския съвет са 516, излъчени от 18 партии и коалиции. За едно място тук се борят 10.1 души.

Ето каква е картината в по-малките общини, подредени по азбучен ред.

Кандидати за кмет на Борово са четирима, а за 13-местния Общински съвет - 45, издигнати от 4 партии и коалиции. Тук за едно място в ОбС ще се борят 4 човека.

Седем души искат да влязат в кметския кабинет в Бяла. За 17-те банки в местния парламент се състезават 77 души от името на 8 партии и коалиции - по 4.5 човека за място.

Петима са желаещите да управляват Ветово, а за 17-те места в Общинския съвет се борят 72 души, излъчени от 7 партии и коалиции. Тук за едно място има 4.2 къндидати.

Петима са и кандидатите за кмет на Две могили, а за съветници се състезават 73 души от 9 партии и коалиции - по 5.6 човека за всяко от 13-те места.

За кмет на Иваново се борят четирима, но за съветници борба почти няма. Кандидатите за 13-членния Общински съвет са 34 - едва по 2.6 за място, но пък за сметка на това от 7 партии и коалиции.

Голям е интересът към кметския пост в Сливо поле - желаещите да го заемат за седем. Общинският съвет също е привлекателен - да заседават в него искат 92 души от 10 партии и коалиции, средно по 5.4 човека за всяко от 17-те места.

В кметската надпревара в Ценово участват 4 души, а кандидатите за 11-членния Общински съвет са 39 от 6 партии и коалиции - по 3.5 човека за място.

Кой ще успее и кой не ще стане ясно в края на следващата седмица, когято ще се разпределят 152-те места в общинските съвети в осемте общини в областта. За кметските постове или поне за част от тях борбата ще продължи още седмица. У

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    13
    daskal
    Ами напират за властта, че е най-сладката работа. Бюджетът гарантиран, заплатите гарантирани, осигуровките и трудовият стаж вървят... Ала-бала с колегите, бъзици, кафенца, чисто, напарфюмирано. Тръгваш си от работа и забравяш всичко!
  • 5
    12
    Недей, недей
    Като видах във ФБ-ка ми какви кандидати има за общински съветници, първо ми се изправиха косите. После се разхилих неудържимо. Просто се сетих за проблемите ни в здравната система, което обясни всичко.
  • 4
    11
    Аз съм
    И после нямало безработица................... Нашите "политици" и тема подобни мога да ги псувам два часа без да се повтарям.
  • 0
    10
    Мдаааа
    Номер 9 знае от опит, че ебанта не се връща. Наслаждавай се на разхлабения си сфинктер скъпи. Хихохихихи :-)))))))
  • 0
    9
    хи, хи,
    бой и @бан се не връщат! :) :) :)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари