Над 100% надценка на олиото, скок и при брашното

0
Риба в мътна вода се лови, това е стара българска поговорка. Виждаме я на практика
Риба в мътна вода се лови, това е стара българска поговорка. Виждаме я на практика

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата вижда успокоение на пазара на олиото

Над 200 проверки само за денонощие в хранителни магазини у нас заради скъпото олио. Установени са драстични разлики в цените, на които стоката е купувана и продавана. Комисията за защита на конкуренцията се заема с проверка на случаите.

Данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата показват 4 лева средна цена на едро за литър олио. Това е цената във вчерашния ден, но данните се публикуват с днешна дата. Пикът в цената в сряда е бил 4,69 лв., а този четвъртък 4,14 лв., което според комисията показва успокоение на пазара, предаде bTV НОВИНИТЕ.

При търговията с брашно също се усеща напрежение, но от Комисията обясняват, че няма причина за драстични разлики.

В мелницата в Хасково най-масовото брашно - тип 500, за две седмици е поскъпнало с 20 лева за тон. Управителят ѝ казва, че пшеницата поскъпва, заради войната. Влияние оказват и цените на тока и горивата.

"Реално, цената на пшеницата нарасна с около 120 лева на тон, които 20 лева може да си представите на брашно, не са нищо", казва Ивайло Несторов, управител на " Зърнени храни" – Хасково.

От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата казват, че има достатъчно количества и драстично поскъпване не би следвало да има.

Хората не трябва да се поддават на страхове и да се презапасяват, защото така стимулират търговци да "играят" некоректно с цените, призовава председателят на комисията Владимир Иванов.

"Риба в мътна вода се лови, това е стара българска поговорка. Виждаме я на практика. Без нищо да налага такъв тип резки промени, доста хора недобросъвестно повдигат цените, създават предпоставки", казва Иванов.

Вече са извършени над 200 проверки в хранителни магазини у нас. Комисията за защита на потребителите е установила драстични разлики в цените, на които е доставено и продавано олио.

"Има олио, което е доставено в магазина на 2,97 а се продава на рафтовете на магазина за 5,99. Разликата е 3 лева и 2 стотинки, т.е. 100% над доставната в магазина цена, не на производител. Е, какво е това, ако не е спекула", коментира министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Резултатите от проверките са изпратени на Комисията за защита на конкуренцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Възмутен
    В тази русенска верига и преди цените бяха по- високи, част от персонала - неучтиви и мързеливи. Хигиената - силно съмнителна. . Много рядко пазарувам там, само хляб,, когато бързам.
  • 6
    1
    Вампира от Русе
    Най големия спекулант е пацонито,дайба и гнидата му мръсна трупа бали на гърба на хората мизерника,а за развалените меса дето продава няма да споменавам
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари