Магазините масово ни цакат с цените на яйцата и брашното

1
При маслото е обратното – в системата, в която са осреднени цените, стойността му е по-висока от тази във веригите
При маслото е обратното – в системата, в която са осреднени цените, стойността му е по-висока от тази във веригите

Порталът за стойностите на храните не съвпада с веригите

Магазините масово ни цакат с цените на яйцата и брашното. Стойностите на тези два продукта са реално много по-високи във веригите, отколкото са обявени в единния портал за средните цени на основните храни на дребно у нас, показа проверка, направена от „Телеграф“.

Скъпо

Разминаване има и в цената на олиото. В портала средната му стойност е 3,87 лв., а масово в магазините е по 4 лв. бутилката от литър. Според единната система най-високата средна цена на слънчогледовия продукт е бил 3,89 лв. за литър в последните дни на септември. Средната цена за килограм брашно в системата е 1,67 лв. Проверка в една от най-евтините вериги у нас показа, че там това е най-ниската цена на същия продукт, а средно се движи около 1,85 лв. Същото е и при яйцата, масово в магазините те вървят по 60 стотинки за брой, като става дума за М размер и без да са обогатени със селен или Омега-3. Според портала средната стойност за брой в момента е само 47 стотинки. „За тези пари няма как да си купя яйца“, категорична беше клиентка на една от веригите в столицата.

Надолу

При маслото е обратното – в системата, в която са осреднени цените, стойността му е по-висока от тази във веригите. За пакетче от 250 грама в магазина ще трябва да платите най-много 6 лв., като в момента може да се намери на промоция и за 5,27 лв. В портала средно пише, че същият продукт струва 6,83 лв. Прясно пилешко бутче от охладената витрина в магазините излиза около 6 лв. за килограм. В информационния портал средната стойност е 6,55 лв. При сиренето от витрина тенденцията е същата – в портала цената е по-висока и е 16 лв. за килограм, докато във веригите цените на кравето сирене на килограм вървят между 10 и 14 лв. Същото несъответствие е и при каймата, като в магазина килограмът на смес от свинско с телешко е не повече от 9 лв., ако се купи насипно от витрината. Обявената средна стойност в портала е 11,40 лв.

Съвпадение има при стойността на доматите, като средно килограмът е 3,68 лв. При краставиците също има съответствие, като средно за килограм трябва да платите 3 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари