На този ден преди година: Първият човек в света, който получи ваксината срещу Ковид-19

2
Кийнън каза, че ваксинирането ѝ с първа доза от препарата на Pfizer/BioNTech на 8 декември 2020 г. е било "най-хубавото нещо, което някога ѝ се е случило"
Кийнън каза, че ваксинирането ѝ с първа доза от препарата на Pfizer/BioNTech на 8 декември 2020 г. е било "най-хубавото нещо, което някога ѝ се е случило" Снимка: Getty images

91-годишната британка получи първата доза от препарата преди година

Първият човек в света, който получи ваксина срещу COVID-19, 91-годишната британка Маргарет Кийнън, призова днес хората да се ваксинират, една година след нейната инжекция, съобщи Ройтерс, цитирана от NOVA

Кийнън каза, че ваксинирането ѝ с първа доза от препарата на Pfizer/BioNTech на 8 декември 2020 г. е било "най-хубавото нещо, което някога ѝ се е случило".

"Беше прекрасно. Сега не мога да повярвам на това, което се случи по онова време... Толкова съм щастлива, че си поставих ваксината", казва Кийнън в клип, излъчен по повод годишнината. "Насърчавам всички да си поставят ваксината", допълва тя.

Премиерът Борис Джонсън подчерта, че ранният успех на Великобритания в разпространението на ваксините срещу COVID-19 и заяви, че това е причината той да е успял да отвори отново икономиката на Англия през юли. Сега той настоява длъжностните лица да увеличат мащаба на провежданата в страната подсилваща ваксинация до ниво, подобно на първоначалното въвеждане на ваксините. Причина за това е безпокойството, което поражда новият вариант на коронавируса Омикрон, заради който Джонсън въведе отново задължително носене на маски на някои места и ограничения за влизане в страната.

"Ваксините остават нашата първа и най-добра линия на защита срещу вируса", заяви Джонсън.

Във Великобритания вече са поставени близо 120 милиона дози ваксина срещу COVID-19 на 67-милионното си население (първи, втори или подсилващи дози). Учените са загрижени, че Омикрон може да бъде по-лесно преносим от доминиращия в момента щам Делта и, че има мутации, които биха довели до по-ниска ефективност на ваксините.

Министърът на здравеопазването на Великобритания Саджид Джавид заяви, че подсилващите дози от ваксините трябва да продължат да осигуряват добра защита срещу тежки заболявания, дори ако те са по-малко ефективни срещу Омикрон в сравнение с предишните щамове.

Мей Парсънс, медицинската сестра, която е ваксинирала Кийнан, каза, че много тежко болни хора в отделенията за COVID-19, в които работи, не са ваксинирани. "Ако не сте ваксинирани, все още има шанс да получите доза", казва Парсънс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Реших да се сдобря с жената. Викам си, що не ѝ купя рокля? Лошото е, че се събуди гадината, точно когато я мерех с рулетката.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари