Бум на вирусните инфекции в Русе

1
Най-често срещани са норовирусните гастроентерити и парагрипни вируси
Най-често срещани са норовирусните гастроентерити и парагрипни вируси

Най-често срещани са норовирусните гастроентерити и парагрипни вируси

Скок в броя на пациентите със сезонни инфекции отчитат здравните власти. Най-сериозен е ръстът в Русе и Пазарджик, а след това в Габрово, Монтана и Ловеч. Най-много болни има сред най-малките.

При децата до 4-годишна възраст данните отчитат 333 заразени на 10 000 души. За сравнение, при хората между 30 и 64 години, болните са едва 37 на 10 000.

Какви са основните оплаквания тази есен показа проверка на bTV.

Като майка на две деца Мариана често се сблъсква с вирусите, последно при 3-годишната си дъщеря.

От детската градина ми се обадиха. Върнаха ми я със сополи. После започна кашлица и в един момент започна да се оплаква от болки в коремчето. Започна да повръща, спря да се храни“, разказва Мариана Грънчарова.

За да предпази децата от сериозно боледуване през зимата, решава да ги ваксинира срещу грип.

Нормално е децата да боледуват, но съдейки по себе си колко зле се чувствам предпочитам да го избегнем“, посочва майката.

Лекари казват, че пред кабинетите им болните стават все повече. Най-често срещани са норовирусните гастроентерити.

В рамките на 48 часа протичат като буря в чаша вода с драматично повръщане, температура. В момента протичат и парагрипните вируси с пресипналост на гласа и лаеща кашлица“, посочва педиатърът д-р Тодор Тодоров.

Педиатърът съветва родителите да не изпадат в паника от повишаване температура, хрема и кашлица.

Първите 24 часа може да се почне с витамин Ц, почистване на носа, чайчета“, допълва той.

А след бума на COVID-19 по-рано през есента, прогнозата е, че идва и грип.

„Засега имаме отделни случаи, но това бързо ще се промени. Очаквам, че в края на ноември или декември ще имаме много повече случаи на грип. Като виждам динамиката засега, най-вероятно грип, а евентуално и ваканция може да очакваме в края на януари, но не е задължително“, казва главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

За да се предпазим, експертът съветва да мием ръцете си, да почистваме детските играчки, а при симптоми да избягваме контакт с други хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    8
    To:Mr. Expert
    “Мръсният въздух е по-голям убиец от цигарите и катастрофите: Скъсява живота с 6 години, показа ново проучване Мръсният въздух отнема до шест години от живота на милиарди хора по света. Ново проучване доказва, че той е далеч по-мощен убиец от тютюнопушенето, автомобилните катастрофи или вируса на ХИВ, съобщи в. “Гардиан”. (24 часа) “Експерта” не е бакшиш, а се изхранва, като извършва дългогодишни услуги към Община Русе. В останалото си свободно време- сиреч 24/24 и 7/7, троли, успива и замъглява мислите на останалите “сензитивни”към лошия въздух на Русе, щот Той и семейството му са резистентни.
  • -1
    7
    до 6
    Оф, ама защо всеки бакшиш е решил, че след като по цял ден кибичи в нета е капацитет по всичко? Та, какво ти е образованието ако не е тайна?:) Че основното си го завършил в Селяметя е очевидно, ама другото все още ми е енигма.:)
  • 0
    6
    Пфф до 5
    Глупако, нямаш никаква представа за образованието ми. Дори "паничка на Петри" не знаеш какво е. 48 часа и трябват за посевките. Вируса има РНК, дрябва му ДНК защото иначе умира. Оффф ... идиоти ама и аз обяснявам на малоумни.
  • 4
    5
    до 3
    Вируси, бактерии, антибиотици - голяма каша в главата ти, да не си завършил СПТУ по ЖП транспорт?:) Беги да разтоварваш вагони, ставаш смешен в напъна си да изглеждаш компетентен.:) Бъди здрав! Ако трябва и имунизиран даже срещу бактерии!:)
  • 3
    4
    до ганя
    Видно е, че Ганя разбира от имунитет, вируси, ваксини, банково дело, екология, технология, планини, стротелство, политика, военно дело и т.н. Ганя е обикалял по планинските гробища за да може после да ръси мъдрости на селяндурите от града, подобни на тази, че в планините хората ги погребват на 45г по дворовете. Ганя е агресивен, нагъл и глупав по природа. Ганя е описан като герой от Алеко Костантинов. Като погледнеш в огледалото виждаш ли бай Ганьо?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари