На колко се оценява богатството на Джо Байдън?

0
Президентът на САЩ става все по-богат, като печели от недвижими имоти
Президентът на САЩ става все по-богат, като печели от недвижими имоти Снимка: Фейсбук

Президентът на САЩ става все по-богат, като печели от недвижими имоти

Богатството на президента на САЩ Джо Байдън се оценява на 10 милиона долара спрямо 8 милиона долара, когато встъпи в длъжност. Той става по-богат, като прави това, което правят много 80-годишни американци: печелят от недвижими имоти. Президентът притежава две къщи в Делауеър, чиято обща стойност се оценява на 7 милиона долара, с 1.8 милиона долара повече, отколкото бяха, когато встъпи в длъжност, информира Forbes България.

Най-ценният му имот е лятна къща от 446 квадратни метра в Рехобот Бийч, която се оценява на 4.5 милиона долара. Байдън го купи през 2017-та, годината, в която напусна вицепрезидентския пост и спечели 11.1 милиона долара от речи и книги. Той добави и басейн, който може да е струвал до 75 хил. долара, през ноември същата година, разказва авторът на Forbes Зак Евърсън. Всичко това тогава изглеждаше като разкош, но се оказа разумна инвестиция. По време на пандемията купувачите на жилища се стичаха към по-големи имоти с удобства на открито като този на Байдън, на седем минути от океана и до обществен парк, пълен с велосипедни алеи. Сега домът струва около 4.5 милиона долара, което е с 1.7 милиона долара повече от първоначалната цена.

Президентът притежава още по-голяма, макар и не толкова ценна къща в живописния квартал Грийнвил на Уилмингтън. Инвестицията започва просто от парче земя, което Байдън купува за 350 хил. долара през 1996 г., преди да добави къща от 636 квадратни метра в колониален стил две години по-късно, след това и вила от 177 квадратни метра през 2005 г.

Години наред това беше на Байдън най-ценният актив и той го рефинансира многократно, докато получи неочакваната си печалба през 2017 г. Днес имотът струва около 2.5 милиона долара, което е със 700 хил. долара повече, отколкото струваше преди две години. Взети заедно, двата дома на Байдън съставляват около две трети от личното му състояние.

Байдън отдавна цени някои от по-хубавите неща в живота. Баща му, Джо-старши, е имал серия от нововъзникващи бизнеси, преди да намери своята ниша като търговец на автомобили. Когато Джо младши се жени за първата си съпруга през 1967 г., баща му му подарява Corvette Stingray от 1967 г., плащайки за него 5600 долара (51 000 долара в днешни долари). Достойна инвестиция. Колата остава в гаража на президента и днес струва около 100 хил. долара.

Любовта на Байдън към хубавите недвижими имоти датира също толкова далеч. Когато е бил в средата на двадесетте си години, Байдън купува три къщи и 85 акра в Мериленд, надявайки се един ден да ги превърне в семеен комплекс. В краткосрочен план той се е опитал да спечели пари от това, като отдава жилищата под наем. „Парите бяха ограничени“, обяснява той по-късно в мемоарите си: „Бях в постоянна опасност да фалирам“.

Въпреки това, купува още по-голяма къща през 1975 г., имение от 929 квадратни метра, което някога е принадлежало на известно семейство от Делауеър, Дюпон. С вътрешен двор, къща с басейн, кръгова алея и колонада, домът е бил впечатляващ дотолкова, че борците за дезинформация, включително първия син на Доналд Тръмп – Ерик, го използваха, за да обвинят Байдън в корупция в президентската надпревара през 2020 г. (дълго след като Байдън беше продал имота). Истината за това как го е придобил е по-обикновена: Байдън е поел много дългове. Печелейки около 43 хил. долара като американски сенатор по това време, той тегли кредит от 160 хил. долара, за да купи мястото за 185 хил. долара.

През годините Байдън не продава този имот. Благодарение на нарастващите стойности на имотите дори го превърна в нещо като касичка. Когато се е нуждаел от пари, той рефинансира имота, вземайки все повече и повече дългове с течение на годините. „Как всички хора от средната класа са се сдобили с богатството си?“ Байдън попита група кметове по-рано тази година, десетилетия след като купи имението. „Деветдесет процента от тях чрез инвестиране в домовете си.

Това със сигурност е вярно в неговия случай. През 1996 г. продава имението за 1.2 милиона долара, след което хвърли 350 хил. долара за парче земя наблизо, където имаше планове да построи нов дом върху езеро. Байдън построи две къщи в имота, превръщайки го в имението Уилмингтън, което притежава днес. Той продължи да се отнася към него като към касичка, многократно рефинансирайки през годините. След като стана вицепрезидент, Тайните служби започнаха да наемат вилата, като се твърди, че му плащат 26 400 долара годишно.

Една година синовете му Бо и Хънтър плащат за реконструкцията на двигателя на неговия Corvette. Но парите все още са нили проблем за семейството, особено когато Бо се разболя от рак, който в крайна сметка го уби през 2015 г. Джо Байдън е обмислял да продаде дома си в Уилмингтън, за да помогне с медицинските сметки. Барак Обама му казал, че ако има нужда от допълнителни пари, ще се радва лично да покрие разходите.

След като Байдън напусна Белия дом, заваляха пари в брой. Бившият вицепрезидент спечели 11.1 милиона долара през 2017 г., 4.6 милиона долара през 2018 г., 1 милион долара през 2019 г. и 630 000 долара през 2020 г., годината, в която беше избран за президент. Между времето му като вицепрезидент и президент нетното му богатство скочи от приблизително 2.5 милиона долара на 8 милиона долара.

Сега той е още по-богат благодарение на притежаваните от него недвижими имоти, които помогнаха на нетната му стойност да изпревари инфлацията. Никога не е бил голям инвеститор в акции, Байдън разполага с много пари в наличност. Днес той и първата дама Джил Байдън имат по-малко от 310 хил. долара, инвестирани на пазара, всички държани във взаимни фондове. Президентът получава 400 хил. долара годишно като заплата плюс около 250 хил. долара от пенсия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Аз
    Да му приседне дано на дъртио кукундел!
  • 3
    1
    фена на Путин
    Мяза на нащо кухо ченге Цвъцко. Любов към недвижимост. Ама Бидон може да го духа на Цвъцко, защото нито един негов имот не те качва с асансьор директно в хола от гаража.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари