На един Google разстояние

0

Неотдавна в Русенския университет приключи пореден проект, свързан със стратегията за дигитално обучение, по която ВУЗ-ът има изградена национална платформа, ползвана от почти всички висши училища у нас, както и от институти към БАН. След разработването й сред технократите  вече се заговори за „Русенска школа“ по иновационни образователни технологии в България и на международно ниво. Това пише днес русенският вестник "Бряг" в обширен материал за новаторството в Русенския университет.

Изданието коментира, че днес, когато знанието е общодостъпно, се забелязва тенденция за намаляване на афинитета и стремежа към придобиване на това най-ценно богатство от страна на подрастващото поколение. От друга страна  съвременните тенденции за овладяване на познанието са „на един Google разстояние“. В РУ още преди 15 години са предвидили този развой и научен колектив още през 2000 е започнал да работи за адаптиране на образователната система към т.н. дигиталното поколение, децата на 21-то столетие.

 „На базата на дългогодишния опит и технологичния бум от края на миналия век и началото на 21-ото столетие, колектив от  учени в университета реши да задълбочим професионално работата си върху идеята за нов тип наука, съобразена с бързите скорости на познанието. Когато „на един Google разстояние“ от нас се плиска безбрежен океан от информация, проблемът вече не е как да се запасим с повече "вода", а как да научим студентите да откриват във всеобхватния информационен океан златните нишки на истинското познание и да ги превръщат във фундамент на собственото си професионално израстване. Така започнахме по-сериозните неща, свързани с този наш проект. Това казва проф. д-р инж. Ангел Смрикаров, ръководител на Университетския научно-изследователски комплекс. Преди близо 15 години  университетът инициира Национална програма за създаване на виртуално образователно пространство. Тогава може и да е звучало много самонадеяно, да е изглеждало едва ли не в сферата на фантазиите, но тази програма, родена в Русенския университет вече е факт, работи  повече от успешно и продължава да се развива. 

След създаването на русенската програма, в нея се включват почти всички висши

училища и много институти на БАН. Благодарение разбирането и подкрепата на няколко правителства, на национално ниво са реализирани мащабни проекти като: Платформа за електронно обучение, пилотен уеб-базиран курс и пилотна виртуална лаборатория; Виртуална катедра по компютинг „Джон Атанасов“; Виртуален факултет по информационни и комуникационни технологии; Национална мрежа от виртуални библиотеки; Български виртуален университет. Във виртуалния университет се включват 39 университета и 16 института на БАН. Първото самостоятелно звено на виртуалното висше училище е Виртуалният инфо-център за информация, която се използва от докторанти в цялата страна.

Русенската идея става национална платформа и благодарение на нея в страната са оборудвани

над 100 компютърни зали за електронно обучение, а научните звена и университетите търсят ново качество и скорост в дигиталното пространство на интернет.

През 2011 г. Министерството на образованието и науката възложи на Центъра за иновационни образователни технологии към Русенския университет разработването на цялостна Концепция за въвеждане на информационните технологии в системата на училищното образование до 2016 г. През 2013-та  експерти от Русенския университет бяха включени в работна група към МОН, която разработва Концепция за активно и ефективно прилагане на информационните и комуникационните технологии в образованието и науката на България за периода 2014-2020 г.  Хоризонт 2020 вече е сериозно признание за капацитета на русенското висше училище и възможностите на дигиталното образование, което се превръща в нов вид модерно мислене и методика за усвояване на познанието.

Поредният мащабен проект, приключил наскоро, е на тема „Развитие на електронните форми на дистанционно обучение в Русенския университет”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Разработен е нов вариант на платформата за електронно обучение на университета,

Над 200 преподаватели преминаха курс на обучение по иновационни образователни технологии,

бяха създадени 310 уеб базирани курса и 7 виртуални лаборатории. 11 лекционни зали бяха оборудвани с IP камери, които бяха свързани чрез университетската мрежа към доставения по проекта стрийминг сървър със съответен софтуер, който предлага невероятни възможности за работа и обучение. В русенските университетски зали вече работят интерактивни ултракъсофокусни проектори, които превръщат обикновената бяла дъска в touch screen, т.е. в нещо познато и привично за свикналото с тази технология дигитално поколение. Интерактивната презентационна система позволява традиционната лекция „лице в лице” да се направи много по-информативна и атрактивна. Монтираните в тези зали лаптопи ги превръщат в аудитории от типа „На лекция - с флашка“.

На базата на същия проект е създаден и Виртуален център за обучение през целия живот,

който обедини работата на няколко центъра: за иновационни образователни технологии, за дистанционно обучение, за продължаващо обучение и за информационно и компютърно обслужване.

„Мисля, че направихме първата  успешна стъпка към „изграждането“ на истински действащ Русенски виртуален университет. В негово създаване участваха 300 преподаватели от всички катедри на университета. Така получихме признанието от Изпълнителната агенция по образование, аудиовизия и култура към Европейската комисия, която класира на 1-во място проектното предложение на Русенския университет за създаване на четвърта Европейска тематична мрежа в областта на компютинга. В евромрежата са включени 70 университета и фирми от 35 европейски страни. Това вече се нарича международен научен  консорциум”, разказва проф. Ангел Смрикаров и уточнява, че една от основните задачи на консорциума е да разработи Европейска стратегическа рамка за образование и обучение по компютинг 2020.

Източник: Вестник Бряг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари