На 6 май празник имат пет български градове

1
За тях днешният празник е двоен
За тях днешният празник е двоен Снимка: БГНЕС

За тях днешният празник е двоен

На днешния ден имат празник градовете Русе, Луковит, Петрич, Поморие и Каварна, предава БНР.

В Русе тържествата ще започнат с литургия в храма "Св. Георги", където от 2006 година се пазят мощи на светеца , дарени от Ватикана на тогавашния Русенски митрополит, сега български патриарх Неофит.

В Луковит тържествено ще бъдат връчени и званията "почетен гражданин" на заслужили жители на общината. В празничния ден в храма "Св. Вмч. Георги Победоносец" ще бъде отслужена тържествена света литургия.

От 10:15 часа на площад "Трети март" е официалната церемония по удостояване със званието "Почетен гражданин на Община Луковит". Отличието ще бъде връчено посмъртно на Витко Йончев - оръжейник на Васил Левски от Първи окръжен революционен комитет в Българско 1872 г. Той има съществени заслуги за националноосвободителното движение.

Почетен гражданин на община Луковит ще стане и проф. Надежда Василева – българска актриса, режисьор и театрален педагог, родена в Луковит. Тя е преподавател по актьорско майсторство и единствената жена ректор на ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (1981-1987 г.). Носител е на редица награди, сред които са Орден „Стара планина“ I степен за изключителни заслуги в областта на културата (2011 г.), голямата награда "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство (2014 г.), наградата „Икар 2016“ за изключителен принос към българския театър и почетната награда за театрална педагогика на френската академия за театър и кино „Флоран“ (2019 г.).

Празникът на Луковит ще продължи с концерт, в който ще участват фолклорни формации. За здраве и благоденствие в градинката при храма ще бъде раздадена агнешка курбан чорба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари