Анатоли Станев: Не случайно празникът на Русе се чества именно днес

1

Държавността не се отстоява само на бойното поле, а и на фронта на ежедневните ни битки, заяви областният управител

Официалният празник на Русе честват на Гергьовден жителите на града. На тържествената церемония пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война, областният управител Анатоли Станев приветства жителите и гостите на Русе по случай Деня на храбростта и празника на града.

Русе е градът, който остава в сърцето на всеки докоснал се до неговия уникален дух и история. Русе не случайно е определян като най-европейския град на България, защото хората, които живеят тук са тези, които са доказали, че носят в себе си чувството за свобода и гордост.

Качества, които е необходимо ежедневно да отстояваме, защото поемайки отговорност ние показваме, че сме осъзнали дълга си да пазим и развиваме своите град и общност“, каза Станев на церемонията, организирана от Община Русе.

Той посочи още, че в тези времена на разделение и изпитания повече от всякога имаме нужда да се чувстваме обединени от една кауза и днес тази кауза е Русе - градът на свободния дух и първите неща.

Това обаче не е само част от миналото или страниците на книгите, защото чрез нашите постъпки днес създаваме бъдещето. Ключът към успеха и утвърждаването на Русе като проспериращ град и място на таланта и знанието, е да следваме заветите на достойните и да бъдем свободни в решенията си“, заяви областният управител.

„Вярвам, че не случайно празникът на Русе се чества именно днес. Днешният ден е сред тези, които ни напомнят за дълга към отечеството, за което мерило е поведението на всички българи. Много е говорено и писано за българския войн, за неговия характер и сила, но най-важното е и днес да помним, че държавността не се отстоява само на бойното поле, а и на фронта на ежедневните ни битки с неправдата, егоизма и покорството“, сподели Станев.

По традиция празникът започна с приемане на почетния караул от началника на русенския гарнизон и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев. В честването се включиха и представители на 13-и младежки гвардейски отряд.

В памет на загиналите за отечеството ни войни бе отслужена заупокойна молитва и благодарствен молебен по повод Деня на храбростта от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и свещеници от Русенската света митрополия. Водещ на събитието бе Венцислав Петков, а присъстващите имаха възможността да чуят и рецитал на стихотворението „Новото гробище над Сливница“. Приветствия към присъстващите бяха отправени още от кмета Пенчо Милков, председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев, а също и от кмета на Гюргево Адриан Ангелеску и председателя на район Тараклия Иван Паслар. Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев изпълни празнични маршове.

Сред официалните гости бяха народни представители, заместник областният управител Детелина Ачева, заместник-кметът на Община Гюргево Мариян Дамян, заместник-кметовете на Община Русе Златомира Стефанова, Магдалина Илиева, Енчо Енчев и Димитър Недев, общински съветници, общественици от Русе и региона, както и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, която е почетен гражданин на Русе и Гюргево.

На събитието присъстваха още началникът на Военно окръжие – I степен Русе подполковник Васил Петров, както и ректорът на Русенския университет академик Христо Белоев и представители на редица местни и държавни институции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    3
    Ел Чавес
    Тоз и онова То Пената, от къде си купуват белото? Много яко ги държи.
  • -3
    2
    Граждани
    Ето за това трябва да се мисли, като се гласува, че после всички страдат, а те си оправят живота!!!
  • 0
    1
    Гост1
    Само карикатури Пенчо шушумигата този слугата на Лубрика наркоман с конкурс подбирани олигофрени !!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари