На 27-ми септември излизаме пак, за да преборим системата!

0
Трябва да отстояваме правото си да дишаме чист въздух
Трябва да отстояваме правото си да дишаме чист въздух Видео: БНТ Русе

Ростислав Кандиларов е докторант в Русенския университет и член на Неформалната гражданска група "Русенци за природата".

Той е от хората, които активно участват, когато се обсъждат проекти, свързани с развитието на града, и в екозащитни акции. Казва, че хората с неговото мислене не са малко, но явно са недостатъчно, щом се допуска да се строят предприятия, за които още в началото се е подозирало, че ще замърсяват въздуха или водата, предаде БНТ Русе.

Както е станало в Русе, в Нова Загора, в село Труд, където тази седмица имаше граждански протести.

За да не се стига в сегашната ситуация – всички да усещат че има миризми, но апаратурата не се отчита замърсяване. Според Ростислав Кандиларов едната мярка е законодателството да е по-рестриктивно към замърсителите.

Ростислав Кандиларов – природозащитник, докторант в Русенския университет: "Но това без някакъв механизъм за ефективен контрол от съвременни лабораторни средства е немислимо. Така че инвестицията в момента по-скоро трябва да бъде за станции, които много бързо да могат да правят адекватни замервания, които да могат да устояват в съда при евентуални съдебни дела."

Другата мярка – активно участие на гражданите в управлението на техните градове и в контрола над властта.

Ростислав Кандиларов – природозащитник, докторант в Русенския университет: "По принцип при нас законът дава възможност за обществени обсъждания, дава възможност до достъп до информация още в най-началната фаза, но първо, че тя не се разгласява толкова, второ – няма толкова богат опит в българския народ, само в конкретни групи инициативни, които да знаят самата методология."

Затова според Ростислав Кандиларов се стига до там, хората да са активни, когато разберат за проблема, т.е. замърсяването вече е факт. А това остава единственият законов начин за въздействие върху управляващите и върху фирмите така, както преди 30 години няколко русенки поведоха първия екопротест срещу хлорното обгазяване на града от Румъния. На 27 септември те отново ще излязат, за да припомнят как са преборили системата, отстоявайки правото си да дишат чист въздух.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари