МЗ поръча на програмисти да изследват колективния имунитет

0
Ще се събират данни от болници, извънболничната помощ и всички лаборатории в страната за пациенти, които са се тествали с антигенни тестове, с PCR-тестове или са се изследвали за антитела
Ще се събират данни от болници, извънболничната помощ и всички лаборатории в страната за пациенти, които са се тествали с антигенни тестове, с PCR-тестове или са се изследвали за антитела Снимка: БГНЕС

Програмисти от над 20 софтуерни компании започват още от днес да събират всички данни от болници, извънболничната помощ и всички лаборатории в страната за пациенти, които са се тествали с антигенни тестове, с PCR-тестове или са се изследвали за антитела.

Данните ще се извлекат от администраторите на всички здравни софтуери в страната. Това съобщи на пресконференция здравният министър д-р Стойчо Кацаров, предава News.bg. За целта ще се пусне обществена поръчка, като се очаква стойността на изследването да е около 10-15 000 лв., което не е висока сума, за сметка на това, че са платени стотици милиони левове досега за борба с коронавируса.

В петък министър Стойчо Кацаров е провел видеоконферетен разговор с представителите на всички компании, които разработват медицински софтуер, които да изготвят заданието. Информацията, която ще се съдържа, е за времето от 1 март досега и ще е по ЕГН, по области и общини и до адрес, елиминирайки дублиращите се ЕГН, като се очаква да се получи най-малкия брой хора, които са се срещали до този момент с вируса.

Базата данни ще продължи да се пълни оттук-нататък с всеки случай - хоспитализирани, ваксинирани, тестове. Целта е да се съберат всички източници и дублиращите се ЕГН, част от броя на хоспитализираните се повтаря с тези, които имат PCR. "Няма обективна представа до момента", обясни министърът. Срокът за изготвянето на базата данни ще е в рамките на не повече от месец, като в подкрепа на изследването се включват хората от Центъра по заразни и паразитни болести. Данните ще са от полза за оценка на риска - за бъдещо пламване на епидемията - през есента.

По думите на министър Кацаров данните, съдържащи се на електронния портал, имат само една част на информацията.

По време на пресконференцията бе представено подобно напълно доброволно проучване, което обаче бе уточнено, че не е национално представително, извършено от частна лаборатория "Цибалаб".

То е в периода 25 май-11 юни, 2655 участвали в проучването от 38 населени места, изследвани от клас IGG. Обработени са данните в Пловдив, Видин, Велико Търново, София, Бургас, Силистра и Русе.

"Мъчихме се да нормализираме броя проби според справката на населението, за прицел са избрани N-антитела, това са телата, когато човек не се е срещал с вируса", обясниха специалистите.

Например:

Видин - 96 проби, 54 положителни, 56% срещали вируса

София - 500 проби, 156 положителни - 31%

Сливен - 160 проби, 86 положителни, 53%, като там не са обхванали неосигурените

Бургас - 140 проби, 63 положителни, 45% срещали вируса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари