Здравното министерство било на "финален етап" да открие колко българи са се срещали с Covid-19

0
В разгара на четвъртата вълна информационната система за популационен имунитет все още е в процес на разработка
В разгара на четвъртата вълна информационната система за популационен имунитет все още е в процес на разработка Снимка: БТА / архив

В разгара на четвъртата вълна информационната система за популационен имунитет все още е в процес на разработка

В разгара на четвъртата вълна на Covid-19 Министерството на здравеопазването все още е в процес на разработка на информационната система за популационен имунитет, която трябваше да обобщи данни и да покаже какъв брой хора са се срещали с Covid-19. Целта на системата, по която се работи от лятото, беше да помогне на властите за оценка на риска преди новата вълна.

Към днешна дата тя все още не е готова. "Информационната система за популационен имунитет е във финален етап на разработка. Предстои обвързване с данни от Националната здравноосигурителна каса", заявиха от Министерството на здравеопазването в отговор на въпроси на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация.

В търсене на "най-малкия брой хора с имунитет"

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров обяви намерението си да проучи колко души са се срещали с коронавируса на пресконференция на 21 юни. Идеята бе да се обобщи информацията за всички ваксинирани, преболедували и тествани с различни видове тестове и да се интегрират данните от всички лаборатории, болници и други здравни заведения. Като се отчитат не само PCR и антигенни тестове, но и тестовете за антитела, които сега са извън обхвата на статистиката. В последствие чрез елиминиране на дублиращи се ЕГН-та трябваше да се получи "най-малкия брой хора, които са се срещали до момента с вируса".

"Като срокове очакваме да добием тази информация в период между 2 седмици и 1 месец и тя ще ни помогне за оценка на риска от възникване на нова вълна", каза тогава Кацаров, но към днешната дата очакванията му не се оправдават.

Той се аргументира и защо е избран този подход на проучване, а не тестване за антитела на цялото население. По думите му тестването за антитела на цялото население или представителна извадка ще установи само тези, които скоро са се срещали с вируса, но не и тези, които преди 3-4 месеца са преболедували и които също имат имунитет.

Информационната система за 26 400 лв

Почти месец по-късно на 19 юли със своя заповед Кацаров разпореди създаването на Информационна система за популационен имунитет, чиято цел енадзор на събитията, свързани с придобиване на имунитет към SARS-CoV-2.

В отговор на запитването на Mediapool от МЗ съобщиха, че разработването на информационната система за популационен имунитет е възложено на "Скайуер Груп“ ЕООД. Поръчката, която е на стойност 26 400 лв. с ДДС е била възложена директно на фирмата, която е водещ разработчик на лабораторен софтуер.

Всички лаборатории се отчитат

"Лабораториите в цялата страна изпълняват разпоредбите на заповедта на министъра на здравеопазването, като предоставят информация за извършените изследвания за Covid-19 (SARS-CoV-2) в информационната система за популационен имунитет, включително са подали данни за извършените изследвания за Covid-19 до 30.06.2021 г. и ежемесечно се отчитат", казаха от МЗ.

Към 27 септември 2021г. 367 самостоятелни лаборатории и лаборатории към лечебни заведения и които извършват изследвания за SARS-CoV-2, са предоставили информация за извършените от изследвания в системата. От МЗ допълват, че няма лаборатории, които да извършват изследвания за Covid-19 и да не се отчитат в системата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари