МВР ще продължи да връчва пътни глоби по границите

0
Според върховните магистрати проверките за пътни нарушения са незаконни, защото се правят от гранични, а не от пътни полицаи
Според върховните магистрати проверките за пътни нарушения са незаконни, защото се правят от гранични, а не от пътни полицаи Видео: bTV

МВР ще продължи да връчва пътни глоби по границите

Причината е, че решението на Върховния административен съд, че проверките са незаконни касае само два от пунктовете – „Кулата“ и „Илинден“, разкрива bTV

На ГКПП „Калотина“ и в момента се правят проверки за неплатени глоби. Така е и по останалите големи КПП-та в страната, сред които „Дунав мост“, „Силистра“, „Капитан Андреево“, „Маказа“ и „Гюешево“. От МВР въведоха проверките през юни и до момента са връчили фишове за над 11 милиона лева на близо 78 хиляди български и чуждестранни шофьори.

Над 3 милиона и 400 хиляди лева са платени, а на място по границите, където има ПОС-терминали, са внесени над 39 хиляди лева, отчитат от вътрешното министерство. МВР спря връчването на неплатени глоби на „Кулата“ и „Илинден“, но само докато направи исканите от съда промени.

„Това ще бъде нашата цел, да създадем такава нормативна база, обучение и техническо обезпечаване така, че тази дейност да продължи. Просто искаме да бъдат връчени съответните документи. Да се знае, че ако аз съм нарушил закона за движение и трябва да бъда запознат какво е моето нарушение“, обясни министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.

Според върховните магистрати проверките за пътни нарушения са незаконни, защото се правят от гранични, а не от пътни полицаи.

От МВР контрират, че целта им не е да създават проблеми, а да дисциплинират шофьорите.

"Мотивът винаги е бил безопасността за движението по пътищата и намаляване и на жертвите, и на катастрофите, и на ранените. Основен фактор за настъпването на тежките ПТП – може би в над 80% от случаите е превишена или несъобразена скорост. Глобите ,които ние връчваме в районите на ГКПП, са над 90% са глоби за превишена скорост, които са установени от технически средства“, коментира още вътрешният министър.

Реакциите на шофьорите са разнопосочни.

Проверките по границите са обжалвани и от омбудсмана пред Конституционния съд. Решение по случая обаче все още няма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари