Глобиха с по 1 000 лева близо 30 шофьори, паркирали на "Болата"

1
Акцията създаде напрежение сред туристи и местни, които обявиха готовност за протести
Акцията създаде напрежение сред туристи и местни, които обявиха готовност за протести Видео: Bulgaria ON AIR

Масови глоби за паркиране на един от най-красивите български плажове – "Болата". Санкциите се налагат от няколко дни на всички нарушили, спирайки върху пясъка. Акцията създаде напрежение сред туристи и местни, които обявиха готовност за протести

1000 лева глоба за спиране върху пясъка получиха през изминалите дни близо 30 шофьори на плаж "Болата". Причината - ивицата попада в защитена територия и съгласно Закона за устройство на черноморското крайбрежие, държавата, в лицето на полиция и екоминистерство, са в правото си да санкционира виновните – с до 6 000 лева при повторно нарушение, предава Bulgaria ON AIR

"Всеки мисли, че може да прави каквото си иска. Спират където си искат. От друга страна, се замърсява околната среда. Пътят е изключително тесен, не може да се разминат колите, километрични буквално опашки стават от задръствания. Истината е, че законите трябва да се спазват", коментира кметът на Община Каварна Елена Балтаджиева.

Самите летовници се оправдават, че не са информирани за забраните. "Няма табела. Снощи ни уведоми Граничната полиция, че вече глобявали 1000 лева и че са забранили палатки да се сложат и коли на пясъка не трябвало да има. Аз мисля, че никой няма да се съгласи горе да си остави на главния път колата и да слезе пеша до плажа", обясни туристка.

Разстоянието от главния път до Болата е близо 2 километра. Общината предлага пътят да бъде изваден от защитената зона или да има шатъли за туристите.

"Спешно трябва да се вземат мерки по разтоварване донякъде на тази част в "Болата", съвместно с държавата, да ѝ се уреди окончателно начинът на ползване и управление на този район с плажа", каза още Елена Балтаджиева.

Проверките продължават до края на сезона, а рибари и местни остават в стачна готовност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В претъпканият автобус:
- Госпожо, хванете се за дръжката, че ще паднете...
- Ама аз съм се хванала.
- Е да, ама аз ще слизам...

Харесай Дунавмост във Фейсбук