МВР ще бори корупцията с конспиративни игри

0
Служителите ще трябва да измислят сценарии за тестове за лоялност
Служителите ще трябва да измислят сценарии за тестове за лоялност

Някои от служителите на МВР ще трябва да измислят сценарии за тестове за лоялност - да измислят ситуации за колегите, с които те да бъдат тествани.

Това се разбира от инструкция, качена за обществено обсъждане и за която съобщава в. "Сега".

Тестовете за интегритет, наречени в документа "тестове за установяване на изпълнението на служебните задължения", ще представляват симулации на различни реални ситуации. Ръководителите на тези операции ще трябва да изготвят план със сценарий, "който съдържа предвидените действия с описание на задачите и варианти за действия на служителите, които пряко провеждат теста и предположения за поведението на държавния служител, обект на теста". Ще се провеждат в условията на конспирация и след заповед на министъра.

Те ще се прилагат "според характера на изпълняваните служебни задължения, средата и обстоятелствата, предразполагащи към неизпълнение на служебни задължения, корупционен риск и уязвимост от корупционен натиск". Резултатите ще се предават на началниците на структурите и ще се пазят в служебните досиета.

Предложение да се провеждат тестове ще могат да правят главният секретар и шефът на "Вътрешна сигурност".

"С прилагането на инструкцията се очаква силен превантивен ефект и въздействие спрямо държавни служители, изложени на корупционен риск и при констатирано корупционно поведение, което не представлява нарушение или престъпление. Това ще позволи на ръководството на проверяваната структура на МВР своевременно да предприеме мерки за превенция", е записано в мотивите.

В тях се констатира, че МВР има сериозен проблем с корупцията. "Анализът на средата за сигурност и състоянието на МВР показва, че са налице дефицити в интегритета, лоялността и съпричастността към политиките, ценностите, приоритетите, целите и резултатите на някои държавни служители в институцията. Сегашните методи за противодействие на корупцията - разследване на случаи и извършване на проверки по сигнали, не са достатъчно ефективни и обикновено се развиват постфактум."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари