МВР хвърли 100 спецполицаи срещу мъж от село Орешник

0
Продължилата часове акция завърши успешно и без жертви благодарение на това, че мъжът все пак излязъл от дома си
Продължилата часове акция завърши успешно и без жертви благодарение на това, че мъжът все пак излязъл от дома си Снимка: Труд

МВР отново предизвика иронични коментари с мащабна акция, при която близо 100 полицаи бяха хвърлени в тежка операция за неутрализирането на 35-годишен мъж от тополовградското село Орешник.

"Армията" включваше най-елитни командоси от отряда на баретите, спецотряда "Кобра", както и десетки жандармеристи, пише Вестник СЕГА.

Продължилата часове акция завърши успешно и без жертви благодарение на това, че мъжът все пак излязъл от дома си, в който се бил барикадирал. Той е арестуван и обвинен в оказване на съпротива и за възпрепятстване на органите на властта, тъй като е възпроизвел изстрел, обясниха от прокуратурата. За това законът предвижда до 6 г. затвор.

Според МВР причината за мащабната полицейска акция е обстоятелството, че Иван П. е открил стрелба по полицаи във вторник. Тогава полицейски екип го потърсил за справка по преписка срещу него в Софийската районна прокуратура. Мъжът отказал да излезе, заключил се, отправил заплахи и стрелял. Веднага било решено да бъдат извикани жандармеристи, барети и отрядът "Кобра". Психолозите на МВР му изготвили профил, разказа вчера директорът на полицията в Хасково Ангел Цанков. Според него мъжът бил обучаван за войник - да оказва съпротива, да напада, да използва огнестрелно оръжие и взривни вещества. "Въоръжен и опасен, човек, който застрашаваше живота на колегите при евентуално задържане", описа го Цанков.

Според различни информации мъжът имал 3 законни оръжия - пистолет и 2 пушки, като първоначалното му разрешително било не от България, а от страна в ЕС. Твърди се, че е служил във френския Чуждестранен легион и дори участвал във военни действия.

В крайна сметка вчера всичко се разминало без стрелба и без употреба на физическа сила от страна на полицаите. По непотвърдена информация мъжът сам напуснал дома си и бил задържан на "подходящо място" в селото по разказ на полицаите. При ареста си той подметнал, че в имота му ги чакат "изненади", като говорел на френски и руски и се държал неадекватно, предаде bTV.

От МВР се усъмнили, че имотът може да е миниран. Затова вчера арестуваният, който прекара нощта в ареста в Харманли, е бил конвоиран до имота за следствен експеримент. Освен това били изпратени и сапьори, които да проверят всичко наоколо. Евакуирани са били и всички негови съседи. До снощи не беше ясно дали са открити някакви взривове или други "изненади".

Хората в селото имат разнопосочни мнения за арестувания. Едни го описват като добър човек, други - като импулсивен и избухлив, трети - като саможив, но неагресивен. Той често стрелял във въздуха от двора си. "Излиза в двора, стреля няколко пъти във въздуха и дотам, така са ми се оплаквали хората, информирали сме полицията, но дотам", разказа пред Нова тв кметът на селото. "Оръжието е ревизирано, съставени са му актове, но съгласно закона не е достатъчно да му бъде отнето", обясни шефът на полицията в Хасково.

BTV твърди, че след като се върнал в България, мъжът се занимавал с дървосекачество, като заради това е имал проблем с горските и попаднал в полезрението на властите. Срещу него има и прекратено разследване за смърт на кон.

МВР има дълга и неособено успешна история при подобни опити за задържане. Преди три години бе убит служител на Специализирания отряд за борба с тероризма, който участва в ареста на човек с незаконно оръжие. Преди няколко седмици пък МВР издирваше мъж, за когото също се твърдеше, че е бил в Чуждестранния легион - Росен Ангелов, когото прокуратурата смята за извършителя на шестте убийства в Нови Искър по Нова година. След мащабна акция той бе открит мъртъв в необитаема къща в с. Луково, от което уж започна издирването му.

Пословична е друга операция - през декември 2003 г., при която близо 100 спецполицаи обстрелваха с гранатомети Тодор Димов-Чакъра, барикадиран в къщата си. Той загина при операцията, започнала след стрелба от негова страна по полицаите. Операцията бе ръководена от главния секретар на МВР по онова време Бойко Борисов. Образуваното досъдебно производство беше прекратено със заключение, че полицаите не са извършили престъпление. Пловдивски военни магистрати постановиха, че Чакъра стрелял по униформените, минирал подстъпите към вилата си и накрая се самовзривил с граната, за което служителите на МВР нямали вина. Европейският съд по правата на човека обаче осъди България да плати 50 000 евро на вдовицата и синовете на загиналия.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари