Любители на музиката станаха за кратко диригенти на Русенската опера

2
Концертът за Деня на музиката бe с благотворителна цел - за набиране на средства, с които да се ремонтира изгорелият покрив на Русенска опера
Концертът за Деня на музиката бe с благотворителна цел - за набиране на средства, с които да се ремонтира изгорелият покрив на Русенска опера Снимка: bTV

Русе отбеляза по нетрадиционен начин Международния ден на музиката, който се чества на 1 октомври

В центъра на града се състоя концерт на оркестъра на Русенската опера, а в ролята на диригенти влязоха любители от публиката. Подобна инициатива се прави за първи път в България, а каузата е благотворителна, разказва bTV.

На подиума пред Доходното здание се качиха хора на различни възрасти и с различни професии. За всеки един от тях удоволствието бе огромно, а публиката ги награди с многобройни аплодисменти.

Първа на сцената излезе Валя Петрова, която се занимава с международен туризъм, а преди години е пяла в хор „Дунавски звуци“. „Като минах от тук, чух музиката и знаех, че ще изляза, защото обичам такива събития и обожавам музиката. Не знам как съм се справила, беше ми много забавно и много хубаво“, сподели тя.

Янислав Иванов е запален почитател на твърдия рок, но също изпробва уменията си да дирижира класика. „Да ви кажа, не е много лесно. Според мен трябва да се качите на сцената, за да оцените диригента какво и как трябва да се справи със ситуацията“, каза той.

Концертът с любители диригенти от публиката е дългогодишна мечта на главния диригент на операта в Русе Димитър Косев.

Беше нещо прекрасно. Видях усмивките не само на хората, които присъстваха като граждани, а и на оркестъра, което е изключително важно. Видя ли усмихнат моя оркестър, за мен това е най-голямото щастие, защото знам, че те се чувстват истински оценени, щастливи и доволни“, каза той.

„Диригентската палка е един от най-малките и най-леките музикални инструменти, но за сметка на това зад нея стои много, много труд", сподели още Косев.

Концертът за Деня на музиката бе и с благотворителна цел - за набиране на средства, с които да се ремонтира изгорелият покрив на Русенска опера. Поради големия интерес от публиката инициативата ще има и следващи издания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Българина търпи, търпи ииии като му кипнеее... става и отива в Англия да бере ягоди...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари