МРРБ отрича да строи тайно магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле

0
Отговорните институции имат около два месеца, за да спасят изтичащия ОВОС на магистралата до Гърция
Отговорните институции имат около два месеца, за да спасят изтичащия ОВОС на магистралата до Гърция Снимка: Да спасим Кресненския пролом / Фейсбук

Отговорните институции имат около два месеца, за да спасят изтичащия ОВОС на магистралата до Гърция

Министерство на регионалното развитие отрича да се извършва строителство в спорния участък от автомагистралаСтрума“ – между Крупник и Кресна. Анализът на екологичните мерки, който се прави от Министерство на екологията, и който трябва да каже откъде ще мине трасето, все още не е готов. Това става ясно от отговорите на двете министерства, провокирани от обвинения на екоактивисти, информира Economic.bg.

Реакцията на ведомствата идва две седмици след отправянето на въпросите. А поводът бе сигнал на еколози, че в проблематичния участък се извършват строителни дейности, които биха предрешили избрания вариант за трасето още по времето на ГЕРБ – а именно трафикът в посока Гърция да минава по съществуващия път Е79 през дефилето, а в посока София – по нов път източно от него.

Темата с последния участък от аутобана до Гърция е гореща още от миналата година, когато двама министри от кабинета „Петков“ се скараха откъде трябва да мине трасето. Неправителствената организация „Да спасим Кресненския пролом“ пък обяви, че лично тогавашният премиер Кирил Петков е обещал, че участъкът ще минава през изцяло нов вариант.

В последния ден на отиващия си кабинет „Петков“ бившият екоминистър Борислав Сандов издаде заповед, с която стопира изграждането на участъка с варианта, приет от ГЕРБ. Тогава Сандов се позова на официално писмо от Европейската комисия, в което се казваше, че трябва да бъде направен нов ОВОС и оценка за съвместимост по зоните от Натура 2000, така че да се оценят всички алтернативи на трасе. Впоследствие ВАС отмени заповедта.

Служебният регионален министър Иван Шишков коментира през декември 2022 г., че трасето най-вероятно ще се промени. По думите му МОСВ готви анализ на мерките за опазване на околната среда, който трябваше да е готов през януари тази година. Едва след това ще стане ясно окончателното трасе на аутобана. Министърът увери, че ще се направи всичко възможно ОВОС-ът да бъде спасен, тъй като изтича през май тази година.

Какво казва МРРБ?

"Не са започнали строителни дейности на Лот 3.2 (бел. р. – участъкът между Крупник и Кресна) на автомагистралаСтрума“, се посочва в позицията на МРРБ относно обвиненията в прикрит строителство.

Ведомството допълва, че за да започне строителство, трябва да има валидно разрешение за строеж, а преди това и действащ акт по екологичното законодателство.

"В този смисъл е невъзможно допускане на строителство без наличие на валиден акт по екологичното законодателство.

От друга страна, състоянието на съоръженията по трасето на съществуващия път Е-79, преминаващ през дефилето, показва, че част от тях са в лошо и аварийно състояние и е предпоставка за сериозни произшествия. Поради това АПИ предприема действия за извършване на необходимите поддържащи и ремонтно-възстановителни дейности, които да гарантират безопасната експлоатация на пътя, посочват още от пресцентъра на МРРБ.

Припомняме, че от Асоциацията на пострадалите при катастрофи алармираха за опасни мостове в отсечката между Симитли и Кресненското дефиле.

Какво казва МОСВ?

От екологичното ведомство напомнят, че специфичните цели за опазване на биоразнообразието в зона „Кресна“ и „Кресна – Илинденци“ бяха одобрени от Националния съвет по биоразнообразие през октомври 2022 г. Отбелязват също, че те са разработени в техническата помощ на Европейската комисия.

Следвайки указанията на ЕК от страна на Министерство на транспорта и съобщенията (бел. р. – фактическа грешка, най-вероятно се има предвид МРРБ) е възложен анализ на Решението по ОВОС и оценка на съвместимостта за проекта спрямо така одобрените цели, пишат още от МОСВ. Целта на анализа е да се провери дали оценката на въздействието е реална и съответства на одобрените специфични цели. Анализът се извършва по предварително съгласувана с Jaspers методология.

"Към настоящия момент работата на експертите по анализа продължава, като се вземат предвид становищата на Jaspers и ЕК, наблюдаващи целия процес. Към настоящия момент в МОСВ не е представен окончателния анализ, поради което не е възможно да се коментират заключения.“

Припомняме, че ако процедурите се забавят, действащият ОВОС може да бъде загубен, което на практика би означавало, че цялата екологична процедура ще трябва да се извърви наново. Това пък значително би забавило завършването на аутобана. Така ведомствата разполагат с около 2 месеца, за да решат съдбата на последното липсващо парче от магистралата до Гърция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари