Мръсният въздух е по-смъртоносен от COVID

4
Над 8 милиона души по света умират всяка година в резултат на дишането на замърсен въздух
Над 8 милиона души по света умират всяка година в резултат на дишането на замърсен въздух Снимка: Архив

Над 8 милиона души по света умират всяка година в резултат на дишането на замърсен въздух, който съдържа частици от изкопаеми горива, установи ново проучване, цитирано от CNN.

Това е почти 4 пъти повече от смъртните случаи от COVID-19 от началото на пандемията - 2 340 685 души, според worldometers.info, цитиран от DarikNews.bg.

Изгарянето на изкопаеми горива като въглища и нефт произвежда парникови газове, които улавят слънчевата радиация в атмосферата и причиняват климатични промени. Но също така освобождава малки отровни частици, известни като PM2.5. Достатъчно малки, за да проникнат дълбоко в белите дробове, тези частици могат да влошат дихателните състояния като астма и могат да доведат до рак на белия дроб, коронарна болест на сърцето, инсулти и ранна смърт.

Изследванията също така откриха връзка между по-високите нива на дългосрочно замърсяване и повече смъртни случаи от Covid-19.

В проучване, публикувано в списание Environmental Research от вторник, изследователи от Харвардския университет, в сътрудничество с 3 британски университета, установяват, че излагането на частици от емисиите на изкопаеми горива съставлява 18% от общите глобални смъртни случаи (почти всеки пети) през 2018 г.

Цифрата е много по-висока, отколкото се смяташе досега. Още през 2019 г. учените изчисляват, че 4,2 милиона души умират всяка година от замърсяване с частици на открито във въздуха, цифра, която включва хора, които умират поради замърсяване от прах и дим от горски пожари и селскостопански пожари.

Новото проучване показва, че през 2018 г. само 8,7 милиона смъртни случая са свързани само с емисиите на изкопаеми горива.

Елоиз Маре, доцент по физическа география в UCL и съавтор на изследването, каза, че изследването добавя към "нарастващите доказателства", че замърсяването на въздуха от изкопаеми горива е вредно за здравето в световен мащаб.

"Не можем с чиста съвест да продължим да разчитаме на изкопаеми горива, когато знаем, че има толкова тежки последици за здравето и жизнеспособни, по-чисти алтернативи", каза тя в изявление.

Учените откриха, че Китай, Индия, части от източната част на САЩ, Европа и Югоизточна Азия са най-силно засегнати. Според данните до 30,7% от смъртните случаи в Източна Азия, 16,8% в Европа и 13,1% в САЩ могат да бъдат свързани със замърсяването с изкопаеми горива.

За да моделират замърсяването, изследователите са използвали реални емисии и метеорологични данни, най-вече от 2012 г. Годината е избрана, за да елиминира влиянието на феномена Ел Ниньо, който може да влоши или подобри замърсяването в зависимост от региона. След това те актуализираха данните, за да отразят 44% спад в замърсяването с изкопаеми горива в Китай между 2012 и 2018 г.

Изследователите изчисляват, че решението на Китай за намаляване на емисиите на изкопаеми горива е спасил 2,4 милиона човешки живота в целия свят, включително 1,5 милиона в Китай.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари